A kínai állami televízió beszámolt az ország Kambodzsával közös hadgyakorlatáról, amely május 16. óta zajlik a délkelet-ázsiai országban. Olyan felvételeket is sugároztak, amelyeken robotkutyák láthatók. Ezek képesek járni, ugrani, feküdni, és valós idejű felderítő felvételeket is küldeni – írja a Kyodo News nyomán az Index.
Zoom
Az egyik ilyen robotkutya több mint 50 kilogramm tömegű, a hátán gépkarabélyt visel, és egy olyan épület elleni támadásban vett részt, amelyben több álterrorista rejtőzött. Egy másik robotkutyát pedig szuperszéles látószögű érzékelőrendszerrel szereltek fel. Ez a modell önállóan is képes mozgási útvonalakat kialakítani az akadályok elkerülésére és a célpont gyors megközelítésére.
Elemzők a kínai médiának azt nyilatkozták, hogy a robotkutyák „nagymértékben növelhetik a harc hatékonyságát és csökkenthetik a veszteségeket”.
A jelentés szerint a gyakorlat kulcsfontosságú szakaszaiba több más új eszköztípust, köztük fegyveres felderítési és szállítási feladatokra tervezett drónokat is bevetettek.
Az évente megrendezésre kerülő kambodzsai Golden Dragon gyakorlatot először 2016-ban tartották meg. Az idei csütörtökig tart.