Megsértette pár percre a svéd légteret egy orosz katonai repülőgép péntek délután - jelentette be szombaton a svéd védelmi minisztérium.
Az incidens Gotland sziget fölött történt. A SZU-24 típusú orosz gép néhány percet töltött a svéd légtérben. Miután nem reagált a svéd katonai légi irányítók rádión leadott figyelmeztetésére, Gripen vadászgépeket küldtek az elfogására - közölte a svéd hadsereg.
Az esetet Tobias Billström svéd külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte, és bejelentette, hogy az incidens miatt berendelik az orosz nagykövetet.
Jonas Wikman, a svéd légierő vezetője elmondta: az orosz katonai repülőgép nem tartotta tiszteletben Svédország területi integritását. "Követtük az események láncolatát, és végig készen álltunk beavatkozni" - tette hozzá.
Legutóbb 2022-ben fordult elő hasonló incidens, akkor két SZU-27 és két SZU-24 típusú orosz gép lépett be a svéd légtérbe ugyancsak Gotland szigete közelében.
A finn határőrség pénteken azt közölte, hogy négy, feltehetően orosz katonai repülő sértette meg Finnország légterét június 10-én.
(MTI)