Teherán vasárnap visszautasította a G7 csoportnak az iráni atomprogramra vonatkozó nyilatkozatát, amelyben a hét legfejlettebb ipari ország vezetői az urándúsítás fokozása, illetve nukleáris programjának eszkalációja miatt elítélték a közel-keleti államot.
Nászir Kanaáni, az iráni külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy miközben egyes országok "hamis állításokat tesznek az Irán ellen hozott szankciók folytatása érdekében", Teherán "konstruktív párbeszédet és technikai együttműködést" folytat a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ). Egyúttal politikailag elfogultnak minősítette az iráni urándúsítással kapcsolatos NAÜ-álláspontot is.
A G7 csoportot arra is felszólította, hogy határolódjon el "a múlt romboló politikájától".
"Minden olyan kísérlet, amely az ukrajnai háborút az Irán és Oroszország közötti kétoldalú együttműködéssel próbálja összekapcsolni, csak elfogult politikai célokat szolgál" - fogalmazott.
A G7-tagállamok vezetői pénteki nyilatkozatukban arra szólították fel Iránt, hogy hagyjon fel a nukleáris eszkalációval, fordítsa vissza és állítsa le a folyamatos urándúsítási tevékenységet, amelynek a csoport álláspontja szerint nincs hiteles polgári indoka. Emellett meggyőző garanciákat követeltek Teherántól arra vonatkozóan, hogy teljes mértékben együttműködik a NAÜ megfigyelési és ellenőrzési mechanizmusával. A közlemény szerint a G7 készen áll új intézkedéseket hozni, amennyiben Teherán ballisztikus rakétákat adna át Oroszországnak.
Az ENSZ atomenergetikai ügynökségének csütörtöki jelentése szerint Irán rövid idő alatt további urándúsító centrifugákat helyezett üzembe Fordóban, és megkezdte újabb gépek telepítését. Múlt héten elfogadott határozatában pedig a NAÜ arra szólította fel Teheránt, hogy fokozza együttműködését az ügynökséggel, és vonja vissza az ellenőreinek kitiltásáról szóló rendeletét.
Irán jelenleg akár 60 százalékos tisztaságú uránt dúsít, ami szakértők szerint közel áll a 90 százalékos, fegyverminőségű szinthez. A NAÜ adatai szerint Irán elegendő anyagot dúsított erre a szintre ahhoz, hogy ha tovább dúsítják, három nukleáris fegyvert gyártson belőle.
(MTI)