Egy újabb, Madridban megrendezett békekonferencia összehívását javasolta a palesztin elnök a spanyol fővárosban tett hivatalos látogatásán csütörtökön.
Mahmúd Abbász abból az alkalomból érkezett Madridba, hogy a dél-európai ország májusban elismerte az önálló palesztin állam létezését, a hét elején pedig első nagykövete átadta megbízólevelét VI. Fülöp spanyol királynak.
"Önök látják, hogy ez egy igazságos ügy" - fogalmazott a palesztin elnök azon a sajtótájékoztatón, amelyet megbeszélésük után Pedro Sánchez spanyol miniszterelnökkel közösen tartottak.
Abbász köszönetet mondott Spanyolországnak erőfeszítéseiért, amelyet a palesztin állam elismerése és a kétállami megoldás érdekében tett az Európai Unióban, valamint más nemzetközi fórumokon. "Mindez azt tükrözi, hogy Spanyolország, népe és kormánya elkötelezett a nemzetközi törvényesség mellett ezen a területen" - mondta.
Kiemelte a dél-európai ország eddigi közvetítő szerepét a béke elérésében, felidézve az 1991-ben Madridban rendezett közel-keleti békekonferenciát, amelynek megismétlését időszerűnek tartja.
"Célunk az, hogy megállítsuk ezt a népünk elleni támadást" - jelentette ki Abbász, aki követelte az izraeli csapatok kivonását Gázából és a megszállt területekről.
A spanyol miniszterelnök mérföldkőnek nevezte a palesztin elnök spanyolországi látogatását, amelynek alkalmából szót emelt a háború azonnali befejezése mellett.
"Nem élhetünk együtt a halállal és a pusztítással, és nem kell normalizálnunk az erőszakot" - fogalmazott, figyelmeztetve a feszültség eszkalálódásának kockázatára a libanoni robbantásokat követően.
Pedro Sánchez sürgette a tűzszünet mielőbbi bevezetését, amely véget vet az erőszaknak, a humanitárius segítség biztosítását a civil lakosságnak és a túszok szabadon engedését. "Nem nézhetjük tétlenül ártatlan emberek szenvedését" - jelentette ki.
A kormányfő hangsúlyozta: a kétállami megoldás az egyetlen lehetséges megoldása a konfliktusnak, ennek elérése pedig fontos témája lesz a spanyol és a palesztin kormány madridi csúcstalálkozójának, amelyet még ebben az évben megrendeznek.
(MTI nyomán)