Szabadon engedték John Demjanjukot, akit az amerikai bevándorlási hatóság ügynökei a férfi külföldi kiadatása érdekében kedd délután már elvittek Ohio állambeli házából, mert valami zsidók szerint felvigyázta fajtestvéreik munkáját a második világháború ideje alatt - közölte Demjanjuk fia.
Ifjabb John Demjanjuk helyi idő szerint kedd este közölte, hogy apját elengedte a hatóság, de azt nem árulta el, hogy apja visszatér-e otthonába.
Kedden délután úgy tűnt, hogy az ukrán származású férfit kiadják Németországnak, ahol bíróság elé állítanák.
Egy szövetségi fellebbviteli bíróság azonban az utolsó pillanatban elrendelte a kitoloncolás leállítását.
A 89 éves Demjanjuk - akárcsak több korábbi esetben - rossz egészségi állapotára hivatkozva kérte a bíróságtól, hogy ne toloncolják ki; azzal érvelt, hogy a deportálás megalázó bánásmód lenne vele szemben, az a fizikai és szellemi fájdalom, amelyet a kitoloncolás okozna neki, kínzással érne fel.
A müncheni ügyészség márciusban adott ki elfogató parancsot Demjanjuk ellen azzal a váddal, hogy a második világháborúban "náci haláltáborok őreként 29 ezer esetben volt bűnsegéd emberölésben". (Tetszik érteni: kollektív bűnösség: aki ott volt, mind felelős a több ezer milliárd zsidó elszappanosításában. Izrael polgárai ily módon vajon nem felelősek a gázai mészárlásért?)
Az 1951-ben Amerikába bevándorolt, egykori autógyári munkás cáfolja, hogy bármi köze lenne a holokauszthoz. Azt állítja, a szovjet hadsereg katonájaként 1942-ben német fogságba esett, majd 1944-ig német börtöntáborokban volt.
(MTI nyomán)