Az amerikai igazságügyi tárca szerint kiadható Németországnak John Demjanjuk, akit azzal vádolnak egyes zsidók, hogy a II. világháború idején 29 ezer ember meggyilkolásában segédkezett lengyelországi "haláltáborok" őreként. Ráadásul úgy, hogy egyszerre több helyen volt egy időben.
A tíz éve tartó ügy legutóbb néhány hete került az újságok címlapjára, amikor egy ohiói bíróság helyt adott annak a véleménynek, miszerint a most 89 éves férfi egészségi állapota nem teszi lehetővé a jogi procedúra folytatását, mert az utazás kínzással felérő fájdalmakat okozna Demjanjuknak. A döntés alig néhány órával azelőtt született, hogy a világégés vége óta az Egyesült Államokban élő férfit feltették volna egy Németországban tartó repülőre.
A minisztérium szerint a bíróságnak felül kellene vizsgálnia álláspontját. Washington szerint Demjanjuk elég jól van ahhoz, hogy elrepülhessen, sőt, kényelmesen utazhatna, és orvosi kíséretet is kapna. "A bérelt Gulfstream gépen ágyban fekve tenné meg az utat" - teszi hozzá a közlemény.
Demjanjuk cáfolja, hogy részt vett volna Treblinkában, Sobiborban és Majdanekben foglyok legyilkolásában. (Hülyének is néznék, ha azt állítaná, hogy egy időben három táborban mészárolt, zsidók persze nyugodtan mondhatnak ilyent.) Az egykori autógyári munkás szerint a II. világháború nagy részét szovjet hadifogságban töltötte. Az akkor történtek miatt Izraelben már 1988-ban halálra ítélték, de az ottani legfelsőbb bíróság megsemmisítette az ítéletet, mert kétségek merültek fel személyazonosságát illetően.
(MTI nyomán)