A Grúzia ügyében meglévő nézetkülönbségeknek nem szabad beárnyékolniuk a NATO és Oroszország stratégiai együttműködését - jelentette ki a NATO új főtitkára.
Kedden Brüsszelben a NATO helyettes szóvivője ismertette az atlanti szövetség új főtitkárának véleményét, miután Anders Fogh Rasmussen megbeszélést folytatott az orosz NATO-nagykövettel. Rasmussen már egy héttel ezelőtti hivatalba lépésekor is kiemelt helyen - Afganisztán kérdése után másodikként - említette prioritásai közt a NATO-orosz viszony megjavítását.
Most Dmitrij Rogozinnal tartott első találkozóján egyetértettek abban, hogy az ősz folyamán jelentős haladást kell elérni a kapcsolatok újrafejlesztésében, amelyek a tavaly augusztusi orosz-grúz háború nyomán fagytak be.
Carmen Romero helyettes NATO-szóvivő elmondta, hogy december elejére, amikor hagyományosan a NATO-külügyminiszterek tanácskozását tartják, már konkrét döntéseket kívánnak előkészíteni. Az orosz fél most - tette hozzá - egy sor javaslatot tett, egyebek közt a NATO Afganisztánba irányuló utánpótlási szállítmányainak orosz területen való áthaladási lehetőségével, illetve a tengeri kalózok elleni küzdelemmel kapcsolatban.
(MTI)