Bűnszövetkezetben elkövetett csalásért ítélte el a párizsi bíróság a franciaországi Szcientológiai Egyházat és annak egyik legfőbb vezetőjét. Az egyház további működését sajnos nem érinti az ítélet.
A szcientológusok legjelentősebb franciaországi szervezete, a Spirituális Egyesület 400 ezer eurós, annak könyvesboltja pedig 200 ezer eurós pénzbüntetést kapott. A csalást irányító Alain Rosenberget két év felfüggesztett börtönre és 30 ezer eurós pénzbüntetésre ítélték. A vád szerint hat szcientológus és a szekta franciaországi szervezete magas pénzösszegeket csikart ki tagjaitól.
A pert két nő esete indította el. Egyikük azt állította, hogy az "egyház" irányítása alatt működő úgynevezett "Celebközpontban" 20 ezer euróért adtak el neki termékeket, amelyekről azt állították, hogy "mentális energiáját" tudja mérni velük. A másik nőt pedig - a vád szerint - arra kényszerítette szcientológus alkalmazója, hogy tanfolyamokon és teszteken vegyen részt. Amikor ezt elutasította, kirúgták.
A francia ügyészek eredetileg azt szerették volna elérni, hogy a bíróság tiltsa be a szekta tevékenységét, ám egy rövid életű, de az ügy szempontjából hatályos törvény miatt ez végül nem rendelhette el a bíróság. A per kezdetekor - idén májusban - ugyanis érvényben volt egy törvény, amely megtiltotta a bíróságnak, hogy csaláson ért szervezeteket feloszlasson. A törvényt azóta visszavonták, de nem visszamenőleges hatállyal, így az védelmet ad a szcientológusoknak. Az "egyház" ügyvédjei bejelentették, hogy fellebbeznek az ítélet ellen.
(MTI - FH nyomán)