Csatlakozott a Szcientológia Egyház adómentességét megszüntetni szándékozó kampányhoz egy férfi, akinek testvére öngyilkos lett a szervezet módszerei miatt Ausztráliában. A halála előtti napokban 19 telefonhívást és üzenetet kapott, majd öngyilkos lett.


Az írországi születésű Stephen McBride a nyugat-ausztrál Perthből a fővárosba utazott, hogy a parlamentben kifejezze támogatását a Nick Xenophon szenátornak, aki szeretné töröltetni az egyházak közül a Szcientológia Egyházat, amely jelenleg még adómentességet élvez. McBride szerint testvérét a szcientológusok kergették a halálba. Edward 25 ezer ausztrál dollárt (4,2 millió forint) költött a szekta tanfolyamaira, hogy úgynevezett "auditor" lehessen. (Ők végzik a tagok kihallgatását).
A hatóságok a múlt hónapban megállapították, hogy a 30 éves férfi 19 telefonhívást és üzenetet kapott az egyház tagjaitól három napon át, majd a férfi bement egy elektromos elosztóközpontba, és szándékosan agyonvágatta magát az árammal. A nyomozás során kiderült, hogy az egyház Edwardról is aktát vezetett, amely információkat tartalmazhatott elmeállapotáról. "Nehéz megfogalmazni azt, hogy a családunk mit érez az egyházzal kapcsolatban a testvérem halála előtt és után" - mondta Stephen McBride, miután Canberrába érkezett.
Xenophon szenátor indítványáról kedden szavaz az ausztrál szenátus. Nemrég az ausztrál kormányfő is aggályainak adott hangot az 1953-ban egy L. Ron Hubbard nevű sci-fi író által alapított Szcientológia Egyházzal kapcsolatban, amelyet egyre több országban korlátoznak.
(FH)