Az Európai Unió jövőjével kapcsolatos kérdésekről tanácskoznak nacionalista pártok képviselői Bécsben az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) meghívására.
Az Európai Unió helyzete a lisszaboni szerződés életbe lépése után címmel pénteken és szombaton tartanak eszmecserét a résztvevők titkos helyszínen és a nyilvánosság kizárásával. Andreas Mölzer, az FPÖ európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője biztonsági okokkal magyarázta a titkolózást, mondván, nem akarták, hogy bármi "megzavarja" a találkozókat.
A tanácskozáson az FPÖ képviselői mellett részt vesz a belga Bruno Valkiers és Filip de Winter (Flamand Érdek), Fiorello Provera, az olaszországi Északi Liga EP-képviselője, Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt vezetője, valamint Morten Messerschmidt, a Dán Néppárt, illetve Kent Ekeroth, a Svéd Demokraták részéről.
Több jelentős európai párt viszont hiányzik - írta az AFP, amely idesorolta a Jean-Marie Le Pen vezette francia Nemzeti Frontot (FN), a Geert Wilders vezette holland Szabadságpártot, a magyarországi Jobbikot, a bolgár Atakát (Roham) és a görög Ortodox Népi Tömörülést (LAOS).
Mölzer azt mondta, hogy a mostani bécsi tanácskozásra csak "kormányzó, volt kormányzó vagy a kormányt támogató" pártokat hívták meg. Ennek némiképp ellentmond, hogy éppen a holland, a görög és a bolgár hazafias párt maradt távol. Mölzer azonban hangsúlyozta, hogy az FPÖ jó viszonyban van a hiányzókkal, így az FN-nel vagy az Atakával is.
Az FPÖ már 2008 januárjában is tartott egy tanácskozást Bécsben az európai nemzeti pártok részvételével, és egy közös európai párt megalakításában állapodtak meg. Az Európai Parlamentben mindössze néhány hónapot élt ez a frakció, mert a belső feszültségek szétvetették.
De Winter pénteken az APA osztrák hírügynökségnek adott nyilatkozatában túl korainak nevezte, hogy új frakciót alakítsanak. A politikus a "multikulturalizmusról és az iszlám jelentette fenyegetésről" akar beszélni a bécsi konferencián.
(MTI nyomán)