2017. szeptember 24., vasárnap, Gellért napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
08:35 Jemenből ballisztikus rakéta röppent fel a húszikat évek óta bombázó Szaúd-Arábia felé08:19 Holttestet találtak egy kiégett budaörsi lakásban08:01 Elesett egy francia katona a szíriai harcokban07:23 Három migránscsempészt és pakisztáni rakományukat kapcsolták le Pécsnél07:07 Várhatóan ma újabb négy év letöltendő Merkellel sújtják a néhai Németországot06:54 Trump Irán rakétaitól félti izraeli barátait22:17 Ma azt is megtudtuk, hogy Észak-Korea lesz az Egyesült Államok hatalmi egyensúlya22:02 Ano-elnök: Csehországnak mindenképpen az Európai Unióban a helye21:36 Megint lesz mitől földhöz vernie magát Éles Elméjűnek21:04 Tartanak a betiltott függetlenségi népszavazástól: Madrid átvette az irányítást a katalán rendőrség felett 20:47 Kis erejű földrengés rázta meg Észak-Koreát - de az is lehet, hogy Kína kegyvesztett kertitörpéje robbantgatott20:34 Ötödikes kislányra támadtak román iskolatársai Besztercén - zavarta őket a magyar beszéd20:02 Két hétig tartott a nagy fogadkozás: Orbánék már rá is bólintottak Románia OECD-csatlakozásra19:58 Lefutottnak tűnik a holnapi Bundestag-választás19:26 Eltűntek az orbánisták a Fidelitasból
24 óra legolvasottabbjai

Külföld, Holokamu ::

Az EP elnöke a Kneszet szószékéről: "Izrael tulajdonképpen Európához tartozik"

Reklám

Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke Izraelben és a Palesztin Nemzeti Hatóság területén folytatott megbeszéléseket zsidó és palesztin politikusokkal. Buzek kedden a Jád Vásém Holokauszt Intézetben és Binjámin Netanjáhu izraeli miniszerelnök hivatalában járt. Az izraeli parlamentben mondott cionista beszédében a lengyel politikus kijelentette: „Izrael tulajdonképpen Európához tartozik”.

Jerzy Buzek az izraeli parlamentben

Az EP elnöke kedden Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök jeruzsálemi hivatalában leginkább arról tájékozódott, hogy Izrael miképpen viszonyul a független palesztin állam szeptemberben tervezett kikiáltásához. A palesztinok ugyanis ráuntak arra, hogy a mindenkori izraeli politikai vezetés a tárgyalásokra való előkészületek, majd a végtelenségig tartó meddő megbeszélések ürügyén évtizedek óta húzza az időt, miközben lankadatlanul folyik a megszállt palesztin területek elzsidósítása. Magyarán, ha egyszer tényleg érdemi tárgyalásokra kerülne sor a palesztinok és Izrael között, akkor már nem lesz miről tárgyalni, hiszen több mint 300 ezer zsidó telepes tartózkodik a megszállt Ciszjordániában.
A tegnapi Netanjáhu-Buzek megbeszélés után az izraeli miniszterelnök szavaiból kiderült, hogy a zsidó állam folytatni kívánja az eddigi csendes zsidótelepítéses politikáját. A lengyel politikusnak Netanjáhu a többi között kijelentette: „Mondhatnám azt is Mahmúd Abbásznak, hogy majd csak akkor tárgyalunk a békéről, ha már a Gázai övezetre is kiterjesztette a hatalmát. Ám én nem mondok ilyesmit, de ez nem jelenti azt, hogy a béke fejében Izrael lemondana országrészekről” - hangsúlyozta a Likud vezére, majd így folytatta: „A nehézségeket meg lehetne oldani, de ehhez az kell, hogy a palesztinok mondjanak le a zsidó állam elpusztítására vonatkozó szándékukról, és legyenek hajlandók Izrael Állam, a zsidó nép nemzetállama szomszédságában élni”.
Netanjáhu porhintéséhez magyarázatként hozzá kell fűzni, hogy Izrael Államot, mint a zsidó nép nemzetállamát annak tudatában kívánják lenyomni a palesztinok torkán, hogy az magában foglalná a megszállt és annektált Kelet-Jeruzsálemet és Ciszjordánia zsidó telepesekkel benépesített területeit is, ahonnan Izrael semmilyen békeszerződés értelmében nem hajlandó kivonulni. Nem beszélve arról, hogy az 1967-es határokon belüli Izrael területén élő lakosság 16-18 százaléka is palesztinai arab. Ilyen föltételek és adottságok mellett még Mahmúd Abbász sem hajlandó elismerni Izraelt, mint „a zsidó nép nemzetállamát”.
Netanjáhu arról is beszélt Buzeknek, hogy még a palesztin állam szeptemberben tervezett kikiáltása előtt európai körútra indul, és igyekszik legalább harminc nyugati állam támogatását elnyerni ahhoz, hogy az ENSZ-ben szavazzanak nemmel az arabok kezdeményezésére. (Netanjáhu nemsokára Budapestre is ellátogat, s olvasóink dús fantáziájára bízzuk, hogy a független palesztin állam ügyében vajon hogyan szavaz majd a magyarországi ENSZ-küldöttség – J. K.)
Jerzy Buzek Jeruzsálem után ellátogatott a ciszjordániai Rámalláh városába, a Palesztin Nemzeti hatóság székhelyére is. Szalám Fajjád palesztin miniszterelnök Rámalláhban közölte Buzekkel, hogy a cionista propaganda állításával ellentétben a független palesztin állam kikiáltására vonatkozó szándék nem nevezhető egyoldalú lépésnek. „A térségben az egyetlen egyoldalú lépés a zsidó települések léte és azoknak további létesítése a megszállt területeken, valamint a nemzetközi határozatok és jog Izrael részéről történő megsértése” - jelentette ki az Európai Parlament elnökével tartott közös sajtótájékoztatón a palesztin kormányfő.

Jerzy Buzek és Szalám Fajjád Rámalláhban

Jerzy Buztek, aki előtte Netanjáhu hivatalában is járt, a Rámalláhban tartott sajtótájékoztatón tulajdonképpen az izraeli álláspontot szajkózva kijelentette, hogy „igen veszélyes lehet az önálló palesztin állam egyoldalú kikiáltása szeptemberben”. A jelek szerint a lengyel politikusra az sem volt nagy hatással, hogy tegnap a megszállt Kelet-Jeruzsálem Sejh Dzsarráh nevű negyedébe is ellátogatott, ahol a palesztinok megmutatták neki, hogy a zsidó telepesek az izraeli hatóságok segítségével miként űzik ki otthonaikból az őslakosokat, s tolakodnak be a házaikba. Az Európai Parlament elnöke a Sejh Dzsarráh negyedben palesztin otthonokba is ellátogatott, s a vendéglátók igyekeztek fölvilágosítani a zsidó telepesek tetteiről, ám amint azt a később tett nyilatkozatai is tanúsítják, nem sok sikerrel.

Jerzy Buzek a Sejh Dzsarráh negyedben

„Auschwitz árnyékában születtem” - mondta Jerzy Buzek szerdán az izraeli parlamentben tartott beszédében, majd hozzátette, hogy Európa Izraelt támogatja. A Jád Vásém Holokauszt Intézetben tett keddi látogatásától átszellemülten Buzek fölelevenítette azt a meghatározó élményét, amikor tizenhárom évvel ezelőtt ő is az Élők menete résztvevőinek soriban menetelhetett Auschwitz földjén. Jerzy Buzek végül a Kneszet szószékéről tudatta a világgal: „Izrael tulajdonképpen Európához tartozik”.
Júszef el-Kudszi – Kuruc.info


Hozzászólások ( hozzászólás)

 Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2017 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready