Németországban a szállodatulajdonosok a jövőben elutasíthatják "szélsőjobboldali" személyek vendégként történő fogadását - ítélkezett pénteken a karlsruhei szövetségi bíróság.
A bírói testület ítélete szerint a mostantól érvénybe lépett rendelkezés ugyanakkor nem vonatkozik a korábbi foglalásokra, különös tekintettel arra, ha a szóban forgó foglalásokat már megerősítették.
A szövetségi bíróság egy konkrét ügyben ítélkezett: a Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) korábbi elnöke, Udo Voigt fordult panasszal a bírósághoz. Voigt és felesége 2009-ben egy wellness-hétvégét foglalt le egy brandenburgi szállodában. A szállodatulajdonos azonban nem sokkal később törölte a foglalást, hangoztatva: a "szélsőjobboldali Voigt" politikai nézetei teljes mértékben összeegyeztethetetlenek azzal a céllal, hogy valamennyi vendég számára felhőtlen és élményekben gazdag ott-tartózkodást biztosítsanak. A hazafias párt akkori vezetője a tulajdonos döntését diszkriminációként értékelte, és bírósághoz fordult.
A karlsruhei testület elviekben ugyanakkor megerősítette a tiltó rendelkezést. Egy magánszálloda tulajdonosa, illetve vezetője szabadon dönthet arról, hogy vendégként kit hajlandó fogadni, és kit nem - hangzott az indoklás. (Azért kíváncsiak lennénk, mit mondana a bíróság, ha egy zsidóval történik meg ugyanez - a szerk.)
(MTI nyomán)