Az iráni nukleáris program ellen hozott nemzetközi szankciók egyelőre nem hozták meg a várt eredményt, azaz a program leállítását - jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.
Netanjahu az izraeli nemzetvédelmi egyetem hallgatói előtt mondott beszédében az iráni atomprogramot a zsidó állam előtt álló "nagyszabású kihívások" legfontosabbikának mondta. Netanjahu, illetve kormányának tagjai időről időre felvetik egy katonai akció lehetőségét.
Az izraeli miniszterelnök a "nagyszabású kihívások" között említette a határok kérdését is. Netanjahu ennek kapcsán arról beszélt, hogy az illegális bevándorlók tömegeinek érkezése fenyegetést jelent az állam zsidó jellegére.
Izraelben több mint 62 ezer illegális bevándorló van, többségük szudáni és eritreai, akik az egyiptomi fennhatóság alá tartozó Sínai-félszigeten keresztül jutottak be a zsidó államba. Számuk gyarapodása nagy vitákat robbantott ki a politikai körökben.
Netanjahu egyébként elégedetten szólt az egyiptomi-izraeli határszakaszon épülő 250 kilométeres kerítés hatékonyságáról, arról, hogy ennek révén már sikerült jelentősen csökkenteni az Izraelbe beszivárgók számát.
(MTI nyomán)