Dühkitörések a parton, eltiltott egykori barátok, különös edzésmódszerek, de egyre jobb eredmények, végeredményben pedig egy világklasszis úszó, aki a négy évvel ezelőtti csalódás után most toronymagas esélyesként érkezett Rióba. A New York Times hosszú cikkben elemzi Hosszú Katinka és edző férje, Shane Tusup kapcsolatát.
Zoom
A legnagyobb amerikai lap, a New York Times online kiadásában közölt cikkben részletesen leírják, hogy a londoni olimpián csak negyedik helyen végző Hosszú Katinkából négy év alatt miként lett ötszörös világbajnok Iron Lady, aki a Rióba már valóban toronymagas esélyesként érkezett.
Hosszú a londoni játékok után kérte föl akkori barátját - ma már férjét -, Shane Tusupot, hogy legyen az edzője, vegye át Dave Salo munkáját.
Az azóta eltelt időben Katinka világcsúcsot úszott, és összesen hat világbajnoki érmet - ezekből négy arany - szerzett, miközben felépítették a saját márkájukat. Ugyanakkor kívülről meglehetősen ellentmondásosnak tűnik a kapcsolat.
A NYT több olyan esetet is felidéz, amikor Shane Tusup minimum furcsán viselkedett. A legfrissebb példa idén áprilisi, amikor Hosszú az arizonai Grand Prix versenyen 200 méter vegyesen és háton is csak ötödik lett.
"Inkább maradna a vízben, és fulladna bele" - mondta ekkor Tusup a lap forrásai szerint, akik az edző közelében álltak a medence partján.
Egy másik amerikai versenyen pedig valóságos dühkitörést kapott, amikor úgy érezte, hogy Katinka nem úgy úszik, ahogy az elvárható lenne. "Hűtsd le magad, ember" - üzente neki a Twitteren az amerikai úszó, Josh Prenot.
"A kapcsolatunk bonyolult - ismeri el Hosszú -, de nem egészségtelen" - és hozzáteszi, hogy képesek elválasztani egymástól az uszodai és az uszodán kívüli életüket. Otthon ugyanis Shane egy "szuperédes, szerető és nagyon vicces ember".
Csak éppen képtelen elviselni, ha nem az elvárt eredményeket hozza a felesége, de ez nem azért van, mert telhetetlen, hanem azért mert "soha nem elégszik meg azzal, ha valami csak szimplán OK".
Míg van olyan, aki szerint ijesztő a viselkedése, például Hosszú egykori úszótársa és barátnője, az amerikai Jessica Hardy szerint, addig Katinka édesapja, Hosszú István kiáll veje mellett.
"Katinka első edzője, a nagyapja is ugyanilyen kemény volt, pedig ő is családtag volt, csak éppen nem a medence mellett" - mondja a korábbi válogatott kosárlabdázó.
Azt viszont a NYT is elismeri, hogy Tusup módszerei - például hogy az edzéseket rengeteg versennyel helyettesítik, amiből nem mellékesen szépen is keresnek - nagyon is hatékonyak: Katinkának rengeteget javult a technikája, és nemcsak sokkal gyorsabb, de erősebb is lett  a rengeteg konditermi edzésnek köszönhetően. És rengeteget nőtt az önbizalma is.
A lap idézi Katinka korábbi edzőjét, a szintén amerikai Dave Salót is, aki amellett, hogy elismeri a páros eredményeit, azt is elmondja, hogy aggódik egykori tanítványáért. Úgy véli, hogy Katinkával kapcsolatban a férje a legnagyobb kérdőjel, és nem tudja eldönteni, hogy az úszó motivációjában az önbizalom vagy a félelem játszik-e nagyobb szerepet.
Zoom
Sokat köszönhet Shane-nek, és Shane is Katinkának, de az edző ennek ellenére a mai napig azt mondja, "ha találsz olyan edzőt, akivel még jobb lehetsz, vagy bármin változtatni szeretnél, akkor szólj, és én hátralépek. Nem leszek tovább az edződ, csak élünk boldogan."
(NYT - Origó nyomán)