Világrekordokat ígért Mónus József, "a Farkas" az Amerikai Egyesült Államokban rendezett távolsági világrekordlövő versenyre indulása előtt. Csapata - ígéretéhez híven - fényes sikereket ért el.
Megint csak a józan ész határán lőtt túl, pontosabban lőttek túl: a csapat tagjai a fiatal tanítványokkal megerősítve, a Farkas által készített, és a jelek szerint elképesztő teljesítményekre képes íjakkal és nyílvesszőkkel felszerelve, kategóriájukban minden idők legnagyobb lőtt eredményeit érték el.
Legfőképp a magyar szív, a magyar hit és küzdeni akarás fényes bizonyosságát kifejező mentalitás eredménye ez - mondta a lőtt eredményei felől kérdezett Farkas.
"Semmi mást nem tettünk, mint hónapokon keresztül készültünk, lőttünk, készültünk fáradhatatlanul. Fáradhatatlanul, mert a zászlónk, a múltunk kötelez, hogy ha harcolunk, akkor úgy tegyük, hogy a gyermekeink is büszkék legyenek a hovatartozásukra."
Mónus József elárulta, hogy közel egy éven keresztül fabrikálta az íjakat, nyílvesszőket.
Tudtam, hogy nagy harc lesz megint, és azt is tudtam, a magyar emberek, akik mellém szegődtek az utamon - alapvetően ismeretlenül is - azok elvárják tőlem, hogy az álmaikat teljesítsem a magam módján. A csapatom tagjai eggyé váltak a célkitűzéssel, eggyé váltak a zászlónk szellemével - folytatta Mónus József.
"Mi pedig elmentünk, és megharcoltunk a világ legnagyobb lövéseivel kategóriáikban, és legyőztük azokat. Aki nem íjász, az nem tudja talán még csak elképzelni sem, mekkora csúcsokat lőttünk megint. De nem is csúcsok ezek szerintem, hanem a nemzetünk történelmét írtuk be azokba a világrekordok lapjaiba a magunk módján, a Farkas módján!"
"Értetek, értünk, a magyarokért!"
Akik hittek bennünk, akik támogattak a maguk módján, akik bíztak bennünk, azoknak köszönöm, nagyon köszönöm - tette hozzá, majd az alábbi mondatokkal zárta gondolatait:
"Most pedig tisztelettel felajánlom egyik világrekordomat nekik, nektek, érezzétek magatokénak, érezzétek a Ti tulajdonotoknak!"
És ezeket a mondatokat nyomatékosítva felemelte a feje fölé a nemzeti színű zászlót.
Zoom
Posta Pál, a Hagyományos Íjászok Világszövetségének alelnöke közleményben számolt be a fényes eredményekről:
Mónus József - a sivatagi farkas – és tanítványai újabb jelentős sikereket értek el az Egyesült Államokban (Utah/Wendover) rendezett távlövő világranglista-versenyen.
A három kategóriában is világrekordot lövő versenyző – a kedvezőtlen időjárás ellenére is – új csúcsot ért el az 50 fontra korlátozott íjával, további 23 méterrel messzebbre, 500 méter közelébe röpítve vesszőjét.
Idén a női kategória ranglistájának élére is felkerült a Mónus név, ezúttal József felesége, Ruszin Anna révén, aki világcsúcsot ért el a modern ázsiai íjak versenyében.
Mónus először tavaly tűzte ki a magyar zászlót az évtizedek óta vezetett rekordlistára, idén – ahogy ígérte – két tanítványa is felkerült a World Archery szervezet által FITA STAR-címmel járó táblázatra. Prokaj Kiara 35, Mónus László 62 méterrel szárnyalta túl a korábban jegyzett rekordokat és világcsúcsokkal vették át kategóriájuk első helyét.
A világraszóló lövések, eredmények:
Mónusné Ruszin Anna nevét két helyen lőtte fel a világrekordlistára, és lőtt egy Harry Drake-aranyérmet is - kézsérülése ellenére.
- 70 font, modern ázsiai stílusban: 349,73 m
- korlátlan modern ázsiai stílusban: 337,86 m
Prokaj Kiarát, az egyik tanítványt két kategóriában indította a Farkas. Az ifjú egri hölgy - aki lenyűgözte a nemzetközi mezőnyt is - mindkét kategóriában világrekordot lőtt. Két Harry Drake-aranyérem és egy World Archery-világrekord fűződik nevéhez.
- 35 font, "conventional tarfet bow" stílusban: 397,01 méter (a régi világcsúcs 373 méter).
- 50 font, "field bow" kategóriában pedig 429,28 métert lőtt a régi, 423 méteres világrekorddal szemben.
A másik tanítvány, a Farkas fia, Mónus László József volt, aki elképesztő harcban, fáradhatatlanul küzdött, hogy megfeleljen a már-már lehetetlennek tűnő távolság túllövésében. Lacit egy kategóriában indította az apja, mert rendkívüli nehéz feladatnak ígérkezett és valóban az is volt, de megoldotta a 22 éves ifjú.
Egy világrekordot és egy Harry Drake-aranyérmet szerzett, és lőtt egy World Archery-világrekordot.
- 35 font, "conventional target bow" stílusban 455,13 métert lőtt (a régi, 393,8 méteres világcsúcsot túlszárnyalva).
Végezetül a Farkas lőtt három világrekordot, szerzett két Harry Drake-aranyérmet, és a vadászhegyes kategóriában is történelmet írt.
- 50 fontos "field bow" kategóriában 496,95 métert lőtt a régi 473 méteres világrekorddal szemben.
- 35 fontos, modern ázsiai stílusban 321,07 métert.
- Korlátlan íjerősségben, vadászhegyes kategóriában kétfa íjával, mintegy 30 méterrel túllőve a régit, egy új világrekordot állított fel.
Az ifjú tanítványok, mindketten a 35 fontban lőtt eredményükkel, felzárkóztak a Farkas mellé a Wolrd Archery világrekordlistájára.
Ahogyan Mónus József mondta az indulás előtt: a tanítványaival nagy feladatot akar véghezvinni. Megtette, megtették.
(Kuruc.info)