Elsősorban a gólszerző Jamal Musialát és Ilkay Gündogant dicsérte a német sajtó azután, hogy a házigazdák válogatottja szerda este 2-0-ra legyőzte a magyar csapatot a labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, s ezzel bebiztosította továbbjutását.
Zoom
Ilkay Gündogan, török vendégmunkások leszármazottja (ők is úgy mentek haza, ahogy Orbán migránsai fognak), török szülők gyermeke, és Jamal Musiala, egy afrikai joruba apa és egy lengyel gyökerekkel rendelkező német anya gyermeke - ők volnának a német gólszerzők...
A Bild a mérkőzésről szóló összefoglalójában úgy fogalmazott, hogy Julian Nagelsmann szövetségi kapitány csapata "nagyon éretten" futballozott, és egy "nehéz összecsapáson" győzte le Magyarországot, amely viszont sokkal jobban játszott, mint a svájciak elleni első Eb-találkozóján. A gólszerzők mellett a lap kiemelte a kapus Manuel Neuer szerepét is, s "leküzdhetetlennek" nevezte a hálóőrt. Az újság a magyarokról azt írta, hogy két meccs után pont nélkül, és a kiesés szélén állnak, az utolsó körben pedig a skótok legyőzése mellett arra is szükségük van a továbbjutáshoz, hogy a többi csoportban számukra kedvezően alakuljanak az eredmények.
A Süddeutsche Zeitung azt emelte ki, hogy a németek a magyarok elleni sikerrel bebiztosították a helyüket a nyolcaddöntőben, vasárnap pedig a csoportelsőségért lépnek pályára Svájccal szemben. A lap emlékeztet rá, hogy hosszú évek óta nem volt olyan nagy futball-világesemény, melynek csoportköréből a Nationalelf első helyezettként jutott volna tovább.
A Die Zeit arról írt, hogy a televíziós élő közvetítést 23,89 millióan nézték Németországban, ez pedig azt mutatja, hogy a válogatottnak sikerült euforikus állapotot elérnie a szurkolók körében az első két csoportmeccs jó eredményével.
A Die Welt cikkében felidézte, hogy a magyarok nem voltak elégedettek a holland játékvezető teljesítményével, szerintük a németek első gólját szabálytalanság előzte meg. Idéztek a találatnál Musialának gólpasszt adó Gündogantól, aki biztos volt abban, hogy a gólt meg kellett adni, illetve Willi Orbántól és Marco Rossi szövetségi kapitánytól, akik azon a véleményen voltak, hogy a bíró hibázott az esetnél.
A Frankfurter Allgemeine Zeitung sikeres erőpróbaként írt a németek magyarok elleni meccséről, s a cikkben úgy fogalmaztak: a Nationalelf játékosai kijavították hibáikat, egységességük pedig győzelmet eredményezett, ami megmutatja, hogy a sikerek nem véletlenül jönnek össze Julian Nagelsmann szövetségi kapitány együttesének.
Frissítés: a színeseknek örvendezett egy zöldpárti idióta - ő is rasszista lett
Katrin Göring-Eckardt német parlamenti képviselő érdekes megnyilvánulást tett az X-en: a tegnapi német–magyar meccs után azt írta:
ez a csapat valóban kivételes. Képzeljük el, mi lenne, ha csak fehér német játékosokból állna.
Zoom
Forrás: Jan Woitas/dpa/X
A bőrszínre tett megjegyzés komoly felháborodást váltott ki az agresszív liberálisok körében, Göring-Eckhart hamar le is törölte azt a közösségi oldalról, mindössze négy órát volt publikus a bejegyzés. Csütörtök reggel pedig elnézést kért a megfogalmazásért, írja a dpa.
Zoom
Forrás: Dasding
A zöldpárti parlamenti képviselő egyébként a WDR közszolgálati televízió június eleji felmérésére utalhatott, amely szerint minden ötödik német szívesebben látna több fehér játékost a fociválogatottban. A közvélemény-kutatás éles kritikákat kapott többek között Julian Nagelsmann edzőtől is.
A WDR szerint a felmérést azért rendelték meg, mert a producerek a forgatás során rasszista kijelentésekkel szembesültek a válogatottal kapcsolatban.
"Felháborított, hogy a németek 21 százaléka szívesebben látna több fehér bőrszínű embert a válogatottban" – írta a túlbuzgó Göring-Eckardt egy következő bejegyzésében. "Büszke vagyok erre a csapatra, és remélem, hogy sikerül meggyőznünk a maradék 21 százalékot is" – tette hozzá.
Ahmad Mansour "extermizmust kutató tudós" azt írta az X-en, hogy 
bárki, aki felveti a német válogatott játékosok bőrszínének kérdését, rasszizmust követ el, függetlenül a mögötte meghúzódó motivációtól.
Számos másik X-felhasználó is rasszizmussal vádolta a félnótás zöld politikust - persze alaptalanul, de ettől függetlenül csöppet sem sajnáljuk, hadd kóstoljon bele ő is a polkorrekt lincselésbe egy kicsit.
(Kuruc.info - MTI - Telex nyomán)