A tartalomból:

Pörzse Sándor: Hősök és terroristák
Talán tíz éve már annak, hogy a barátaimmal Zárában (Zadar) voltunk. Amikor a kikötőben jártunk, a bástyafalra épület nagyságú Gotovina-posztert láttunk kifeszítve azzal az angol és horvát felirattal: a hősök nem háborús bűnösök.
Vona Gábor: Üzenet Borsodba
A Jobbik számára ebben az évben a borsodi belháború adta a legnehezebb és legtanulságosabb leckét. Aki egy kicsit is gondolkodik, és nem csak a felszíni események észlelésére képes, sejtheti, hogy nem véletlenül Borsodban történtek ezek a dolgok. Valakiknek a szándéka az volt, és az ma is, hogy a Jobbikot fő bázisán roppantsák meg, hogy a gerincét törjék el.
Új mederben
Bős-Nagymarossal összefüggésben alapvetően két álláspont létezik. Az egyik szerint a vizekkel nem szabad semmit csinálni, míg a másik érvelés alapja, hogy a nagymarosi erőművet az eredeti tervek alapján fel kell építeni. A Jobbik most újranyitná a szakmai vitát. A Bar!kád az érvekről és ellenérvekről a Jobbik két országgyűlési képviselőjét, Bödecs Barnát és Kepli Lajost kérdezte.
Nem engedünk Tokajból!
Nagyon keményen kell támadni azt a szlovák gyakorlatot, amely lehetővé teszi, hogy bármikor büntetlenül Tokaj elnevezést írjanak a palackokra. Két teljesen független borvidék esetében ezt az általános uniós szabályok sem teszik lehetővé – nyilatkozta a Bar!kádnak Marcinkó Ferenc. A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának, valamint a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke szerint határozottabb diplomáciai fellépésre lenne szükség Szlovákiával szemben.
Eleve megrendelt politika
Kettészakadt az LMP a hétvégén. A párt a Bajnai Gordon nevével fémjelzett Együtt 2014 Mozgalomhoz fűződő kapcsolat mélységéről szóló döntés kapcsán bomlott látványosan két táborra.
Kosd újra választ
A Pest megyei Kosd közel 2700 fős lakosságának élete november 25-én fordulóponthoz érkezik, hiszen időközi választáson kell ismét dönteniük a jövőjükről. A szavazás tétje pedig nem kevesebb, mint hogy hatalomban maradhat-e a települést két éve irányító, ÁFA-csalást bevalló polgármester.
Plázasors
Az utóbbi másfél évtizedben ellepték a nagyobb városokat a csillogó plázák teli üzletekkel, közösségi terekkel. Hiába azonban a nagy beruházás, hamar kiderült ugyanis, hogy többnyire szükségtelenek. Ennél azonban még nagyobb gondot jelent, hogy azokat életveszélyes színvonalon építették meg.
Isten, Haza, Kisgazdapárt
Az elmúlt hetekben újra szóba került egy új kisgazda politikai formáció alapításának kérdése, és különös színezetet ad az ügynek, hogy Torgyán József most ünnepelte 80. születésnapját. Bár az új kisgazdapárt felvetése egyelőre csak gondolatkísérlet, de ezzel a gondolatcsonttal érdemes eljátszani.
Parlamenti demokrácia kétharmados csomagolásban
A bruttó hazai termék (GDP) csak Matolcsy miniszter vágyaiban nő nagyra. Korunk nagy mesemondója most éppen azt jósolja, hogy mindennapi kenyerünk 25 év múlva kétszer akkora lesz, mint az idei.
Most akkor Hága fasiszta?
A Hágai Nemzetközi Bíróság felmentette Gotovinát és Markacot. Horvátország minden településén százezrek, milliók ünnepeltek az utcán. Azóta nem volt ekkora fieszta déli szomszédunknál, hogy a focisták 1998-ban bronzérmesek lettek a franciaországi vb-n.
Vérfürdő Gázában
Az azóta Nobel-békedíjas Barack Obama megválasztásának idején eszkalálódott a 2008-2009-es palesztin-izraeli konfliktus a Gázai övezetben, a színesbőrű elnök újraválasztásával pedig a történelem mintha ismételné önmagát. Izrael ismét nyílt agressziót, nyers erőszakot alkalmaz az általa megszállt területen élő őshonos palesztinokkal szemben.
Magasság és mélység
Kati néni számtalanszor segített ki bennünket pénzzel, de volt, hogy elvállaltunk fusi munkákat. Szolnokon edzettünk, véget ért este a munka, kocsiba ültünk, elmentünk Budapestre, egy filmforgatáson hajnalig pakoltuk a fénytechnikát. Kerestünk némi pénzt, autóba ültünk, hogy reggelre, az edzés kezdetére visszaérjünk Szolnokra. Aludtunk egy órát, de nem mertük Kati néninek elmondani, hol jártunk az éjszaka. Persze az edzéseredményünk nagyon gyenge lett, Kati néni leszidott bennünket. Itthon kipucoltam a pincét, eladtam az ott talált vasat, hogy pénzhez jussunk. Tóth Dávidot az öccse tartotta el. Tavaly sikeresen szerepeltünk a világbajnokságon, az idén az olimpián, ha ez nem sikerült volna, akkor abbahagytam volna – mondta a Bar!kádnak Pauman Dániel, az olimpiai ezüstérmes kajak négyes tagja.
A média hatalma vagy a hatalom médiája?
Katonás agymosás. Durva vájkálás tragédiákban. Elhallgatás politikája. A politika elhallgatása. Média és hatalom. Elválaszthatatlanul együtt. Most egymás kiszolgálói, holnap egymás hóhérai lehetnek. Mire képes ez a kényszerpáros?
Palesztina és a cionizmus
1947. november 29-én az ENSZ 181. számú határozatának értelmében Palesztina területének megosztásával megszülethetett a zsidó állam, Izrael (hivatalos megalakulására 1948-ban került sor). Izrael létrehozása azonban nem hozott, nem hozhatott tartós megnyugvást a Közel-Keleten. Az arab államok már kezdettől fogva elfogadhatatlannak tartották a zsidó állam létét, és ennek következtében sorozatos háborúk, konfliktusok jellemzik a térség életét. Ennek legnagyobb vesztese a palesztin nép lett, hiszen az amerikai segítséggel megerősödött Izrael nem válogatva az eszközökben, sorozatosan megszegve az ENSZ határozatokat mindent megtesz saját érdekeinek érvényre juttatásában.
Máramarosban
Hosszúmezőn kopott fa emlékmű áll a poros országút szélén, rajta az öt máramarosi koronaváros címerével. A kanyargó Tiszát formázó oszlopon Técső, Huszt, Visk, Máramarossziget és Hosszúmező címerei arra a korra emlékeztetnek, mikor még az öt város egy országhoz, a Magyar Királysághoz tartozott. – A történelmi Magyarország északkeleti részén, Máramarosban járt a Bar!kád hazajárója, Kenyeres Oszkár.
Nincsenek korlátok
Ma már nincsenek korlátok. A fiatalok olyan közegben nőttek és nőnek föl, ahol az agresszivitás sikk. A szülőknek nincs idejük a gyerekeiket nevelni. A számítógép és a televízió ma már tippek tucatjával szolgál, s a fiatalok sokszor innen veszik az ötleteket, hogyan kell egy konfliktust megoldani. A család intézménye megrendült. Kiszabadult a szellem a palackból. Kialakult egy csordaszellem, és a csordában négyen-öten támadnak. A büntetés ma már nem jelent visszatartó erőt – mondta el lapunknak Csötönyi Sándor. A Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnökével az egyre agresszívabbá váló társadalmi problémák hátteréről beszélgettünk, aki kiemelte: a tanulás, a nevelés és a sport a három megfelelő eszköz arra, ami mérsékelheti az agressziót. Csötönyi Sándor hitvallása szerint a nevelésben óriási szerepet játszik a sport és elsősorban a küzdősport.
A Barikád már digitálisan is megvásárolható, illetve előfizethető a http://www.dimag.hu/magazin/Barikad honlapon.