A tartalomból:

Balczó Mátyás: Áldozatok és vallások
Nehéz higgadtnak maradni a múlt heti brüsszeli terrortámadások után. A kérdés az, hogy akarunk-e, hogy érdemes-e egyáltalán higgadtnak maradni. Meddig várható el még tőlünk, keresztényektől, a keresztény alapokon nyugvó európai kultúrkörtől, hogy a terrorizmus és a vallás közötti összefüggéseket a lehető legcizelláltabban értékelje? Őszintén megmondom, nekem ez egyre nehezebben megy. Félreértés ne essék, még ebben a helyzetben sem engedem magamat átcsábítani arra az oldalra, ahol kategorikusan kijelentik, hogy minden muszlim terrorista, egyszer és mindenkorra le kell számolni velük, ugyanakkor torkig vagyok azokkal a széplelkekkel is, akik szerint az elmúlt időszak terrortámadásainak, egyáltalán a szélsőséges iszlamisták tetteinek maguk a muszlim emberek a legnagyobb kárvallottjai.
Lánczi Richárd: Isten? Teremtés? Ne már!
Hatalmas botrányt kavart egy legutóbb az emberi kéz működéséről a PLOS ONE című folyóiratban megjelent tudományos értekezés. A tanulmány szerzői, akik a kínai Huacsong Egyetemen és a massachusettsi Worcester Polytechnic Institute-ban dolgoznak A kéz fogási koordinációjának biomechanikai jellegzetességei a mindennapi életben című írásukban nem átallották azt állítani, hogy ilyen tökéletesség, amely az emberi kéz működésénél figyelhető meg csak a Teremtő közreműködésével jöhetett létre.
Szokjunk le a kishitűségről!
Le kell szögeznem, hogy a Jobbik jelen állapotában is képes lenne az ország vezetésére. Fanyar humorral hozzátehetnénk: ha nem csinálnánk semmi különöset, csak hagynánk a hozzáértőket dolgozni, már többre jutnánk, mint a módszerváltás óta regnáló kormányok túlnyomó többsége – nyilatkozta a Bar!kádnak Z. Kárpát Dániel. A Jobbik alelnöke, az Országgyűlés jegyzője a néppártosodás folyamatával összefüggésben elmondta: kellő higgadtság megőrzése mellett, de az a kérése, hogy mutasson neki valaki akár csak három olyan pontot, amit a Jobbik „letagad” 2014-es programjából! Ezt a felhívást rendre közzéteszi, mégsem találtak még ilyeneket. A brüsszeli eseményekről szólva a politikus megjegyezte, a tudatos önfeladást produkáló „elit” bátran erősíti fel azokat a hagymázas liberális vágyálmokat, amelyek egy multikulturális Európát céloznak meg, s egyúttal fel kell készülnünk egy olyan korra, ahol fizikailag is képesnek kell lennünk megvédenünk családunkat.
Európa válaszúton
Háború van: Párizs, Brüsszel, a kölni tömeges molesztálás, pokolgép az orosz utasszállítón, Ankara, Isztambul és ki tudja, hol ér bennünket a következő támadás? A biztonságos Európa már nem létezik többé! Az identitások és kultúrák háborúja zajlik, melyben jelen állás szerint nem Európa integrál, hanem Európát integrálják.
Vigyázó szemetek a Duna-partra vessétek!
Az emberélet vagy a munkahelyteremtés az elsődleges? Ez az alapkérdés vár tisztázásra egy csepeli beruházás kapcsán. Kétszáz munkahelyet ígértek a beruházók a választóknak, arról viszont már csak a telephely kialakításának megkezdése után beszéltek a helyieknek, hogy a konténerterminálon bármilyen mérgező, tűzveszélyes anyag előfordulhat. A kolontári tragédia után érthető, hogy Csepel lakói növekvő aggodalommal figyelik azt, hogy mi történik a Duna partján.
Rend a cigánysoron
Egy hónap alatt igen jelentős változásokat ért el Tiszavasvári mélyszegénységről és bűnözésről elhíresült cigánytelepén a jobbikos önkormányzat összefogva a civil erőkkel. Az áramlopások megszűntek, a szemetet elhordták, a helyiek pedig belátták, hogy a rendteremtés nem ellenük, hanem értük kezdődött meg. A liberális jogvédők és sajtójuk továbbra is hazudik a helyzetről, de a szemmel látható, tulajdonképpen nulla forintból elért eredmények magukért beszélnek.
Az amerikai éra hanyatlása a Közel-Keleten
Az Egyesült Államok közel-keleti stratégiáját a hidegháborút követő években alapvetően két tényező határozta meg. Az első az Izraelhez fűződő amerikai viszony, a második pedig az olaj. Ennek megfelelően a mindenkori kormányzat igyekezett olyan külpolitikát folytatni, mely biztosítja Izrael állami létének fennmaradását és az amerikai olajellátás biztonságát.
Jót s jól!
Johnny Depp, Brendan Fraser vagy éppen Adrien Brody magyar hangjaként hallhattuk, de vannak, akik a Szívtipró gimiből ismerik az orgánumát. Viczián Ottó színész, szinkronszínész a Bar!kádnak beszélt a szinkronizálás titkairól, arról, hogy ezt a műfajt ugyanolyan művészetnek tartja, mint a színészetet. A Jászai Mari-díjjal kitüntetett művész hitvallását munkáról, az életről leginkább Kazinczy Ferenc szavaival lehet megfogalmazni: jót s jól!
Az 1938-as Eucharisztikus Világkongresszus
2020-ban Budapest ad otthont az 52. Eucharisztikus Világkongresszusnak. A négyévente zajló eseménynek nem először lesz a házigazdája Budapest. A Horthy-korszakban, 1938-ban is fővárosunkban tartották a katolikus egyház legnagyobb nemzetközi találkozóját.
Emlékszel még Gyulafehérvárra?
Nagyjából Székelyföld és Nagylak közt félúton pont be lehet iktatni egy hosszabb-rövidebb pihenőt, hogy körbenézzünk Alsó-Fehér vármegyében. A régió Erdélyi-Hegyalja néven is ismert, mely Nagyenyedtől a Kenyérmezőig húzódik az Erdélyi-érchegység oldalába simulva. A vidék központja pedig nem más, mint Gyulafehérvár, Erdély történelmi fővárosa, az erdélyi érsekség központja.
Keresse csütörtökönként az újságárusoknál vagy a http://www.dimag.hu/magazin/Barikad oldalon!