A Népszava birtokába került dokumentumok szerint az LMP a tavalyi európai parlamenti és a tavaszi országgyűlési választásokon a Fideszhez hasonló módon gyűjtötte a választók adatait.
A dokumentumok - amelyek forrása az LMP által létrehozott szimplakor.hu weboldal - és egy neve elhallgatását kérő LMP-s informátor beszámolója alapján a párt viszonya a titkos és politikai pártállásra vonatkozó, különleges személyes adatokat tartalmazó adatbázisokhoz igencsak ellentmondásos.
Az anyagokból kiderül, hogy a párt már korábban, a tavalyi európai parlamenti kampányban is élt vitatható eszközökkel, ugyanis saját ismerőseiket, barátaikat listázták ki közösségi oldalakról, jelölve politikai nézeteiket. "A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy megkérjük barátainkat, nézzék végig a telefonkönyvüket, az iwiwen az ismerőseiket, és írják össze azokat, akikről azt feltételezik, 80 százalékos biztonsággal odaadják az ajánlószelvényüket. (…) A táblázatban a sárgával színezett rovatok nélkülözhetetlenek - azért, hogy ki tudjuk szűrni a több ember által javasolt támogatókat" - írta az LMP-s Vay Márton párttársainak.
A táblázat "nélkülözhetetlen" rovatai az ismerős nevét és lakhelyét tartalmazzák, illetve azt, hogy az LMP keresheti-e az illetőt.
A napilap informátora szerint a napokban az LMP teljes központi kampánystábja beadta felmondását a belső feszültségek miatt. A Népszava kereste a párt kampányfőnökét és sajtósait, de senki sem nyilatkozott.
(FN)