Az Országos Választási Bizottság a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozva jogsértőnek ítélte, hogy az MTV és a Magyar Rádió nem adta le a Jobbik cigánybűnözést említő kampányfilmjét. Az MSZP jogszabálymódosítást kezdeményez annak érdekében, hogy a jövőben ilyesmi ne fordulhasson elő (félre ne értse a kedves olvasó: az ne forduljon elő, hogy kimondják az igazságot, nem pedig az, hogy cenzúrázzák azt - a szerk.).
Az MTV és a "Magyar" Rádió is a Legfelsőbb Bírósághoz fordult, miután az Országos Választási Bizottság (OVB) jogsértőnek mondta ki, hogy médiumok nem volt hajlandók leadni a Jobbik kampányfilmjét.
Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje a Stopnak katasztrofálisnak nevezte a döntést. Hozzátette: a párt jogszabály-módosítást kezdeményez annak érdekében, hogy a jövőben "antidemokratikus, kirekesztő tartalmak" közlésére ne legyenek kötelezhetők a médiumok.
Dr. Kállai Ernő kisebbségi ombudsman a Stopnak elmondta, országgyűlési biztosként nem járhat el olyan ügyben, amelyben bírósági felülvizsgálat indult. Hozzátette ugyanakkor: a jogorvoslati eljárás lehetőséget biztosít a Legfelsőbb Bíróságnak arra, hogy az Alkotmány rendelkezéseit közvetlenül is értelmezze, és így megvonhatja a véleménynyilvánítás szabadságának határait a választási hirdetések sugárzása kapcsán.
"Indokolt lenne az is, hogy a törvényhozás ennek az ügynek a tanulságaiból okulva áttekintse, melyek azok az általános jogelvek, amelyeknek akkor is érvényesülniük kell a választási kampány során, ha azok korlátozzák a pártok véleményének megjelenítését a nyilvánosság előtt" - szögezte le.
A kérdésben legkésőbb pénteken születik döntés, ami azt jelenti, hogy szombaton még közölhetők lesznek a reklámok. Dúró Dóra elmondta: eredetileg a hirdetések meghatározott számú lejátszásáról állapodtak meg a Magyar Rádióval és a Magyar Televízióval, a reklámfilmeknek, illetve a hirdetéseknek múlt csütörtöktől kellett volna adásba kerülniük.
A párt a választási bizottság határozata alapján azt várja, hogy a "közmédiumok" a szerződésben foglaltaknak megfelelő számban sugározzák a Jobbik hirdetéseit az október 3-i önkormányzati választásig még hátralévő időben - tette hozzá.
(Stop nyomán)