Egyértelmű bizonyíték került elő arról, hogy szavazatvásárlás történt a bajai időközi választáson. Egy videofelvételen egy közvetítő 200 ezer forintot ad néhány helyi cigánynak, és további pénzt, illetve tűzifát ígér nekik, ha a (feltehetően népes) családjukkal együtt elmennek szavazni. A szavazógépek többször is rákérdeznek, és a közvetítő megerősíti, hogy a pénzt Kovács Csaba, a Fidesz jelöltje, illetve Zsigó Róbert polgármester küldte.
Zoom
Éppen azt latolgatják, melyik politikai szerveződés programja áll közelebb az értékrendjükhöz (illusztráció)
Ötvenezer forint és két köbméter tűzifa – ennyit ígértek helyi cigányok egy csoportjának, hogy családtagjaikkal együtt Kovács Csaba fideszes jelöltre szavazzanak a bajai, megismételt időközi önkormányzati választáson. Egy videofelvétel tanúsága szerint 200 ezer forintot át is adott a négy reteknek egy közvetítő, igaz, ez csak állítólag a korábbi választás után elmaradt juttatás volt.
A vélhetően mobiltelefonnal készült felvételen három szavazati joggal rendelkező öntudatos állampolgár ül körbe egy asztalt, egy negyedik távolabb áll, ő készíti a felvételt. Hozzájuk érkezik G. R., aki meg sem várja, hogy hellyel kínálják, már a lényegre is tér: „Azért jöttem hozzátok, mert holnap megint szavazás, és szeretném, ha jönnétek!” Az asztal körül ülők számon kérik, hogy hol van egy bizonyos Szilveszter (valószínűleg Horváth Szilveszter, a bajai cigány önkormányzat képviselője - ilyen intézményekre ugyanis nagyon nagy szükség van), mire G. azt mondja: nem tudott jönni, ő jár el helyette.
Az asztal körül ülők többször méltatlankodnak, hogy nem kapták meg, amit korábban ígértek nekik. „A múltkor is megkeresett minket a Szilveszter, megkeresett minket az Ajtai Tibi [a Bács-kiskun Megyei Cigány Önkormányzat elnöke], megkeresett minket a Kovács Csaba, hogy menjünk el rá szavazni. Felajánlott nekünk ezért ötvenezer forintot per fő. (Erről is előkerült egy hangfelvétel korábban, ld. itt, illetve itt.) Mi ezért el is mentünk gyönyörű szépen, leadtuk a voksunkat, beikszeltük a Kovács Csabát. Meg is nyerte az emberetek Kijöttünk a szavazásról, és erre mit kaptunk a Szilveszteréktől? Azt mondta, hogy küldött nekünk a Kovács Csaba tíz-tízezer forintot!” – panaszolta egyikük.
„Most nem lesztek átbaszva, mert én lettem megbízva a dologgal” – igyekszik megnyugtatni G.R. fajtársait már a beszélgetés elején. A hangulat megnyugtatására elővesz a kabátja zsebéből 200 ezer forintot, amire azt mondja, a korábbi szavazásért adja. „Ezt itt hagyom nektek, és ha holnap a szavazásnak vége van, és estefelé már tudjuk, hogy a Fidesz nyert, hétfőn mindegyikőtöknek ki fogom küldetni a fát, meg a fönnmaradó pénzt én elhozom nektek, ugyanígy személyesen” – ígéri.
„Ezt a Csabi küldte nektek, meg a Róbert küldte” – mondja G.R., mikor rákérdeznek, kitől érkezett a pénz. „Csak annyi kérésem volna még, hogy van itt egy pár név, akiknek még kellene szólni, hogy jöjjenek szavazni ugyanígy a négyes körzetből, a Nagy István utcából” – vesz elő a táskájából egy papírt a közvetítő, aki neveket is sorol, illetve az asztal körül ülő cigók sógorait és egyikük húgait említi (a IV. tanyakörzet tartozik a 32-es szavazóközhöz).
„Megmondom neked őszintén, mi szívünk szerint a Melindára [Teket Melinda az MSZP-Együtt-PM-DK jelöltje volt - a szerk.] raknánk a voksunkat” – mondja az egyik, mire a többek helyeselnek. G. erre azt mondja: „hogyha Melindára fogtok szavazni, abból nektek hasznotok nem lesz, mert ő biztos nem tudja a villanyotokat, a vizeteket [elintézni]”. Ezzel arra utal, hogy pár perccel korábban épp azt ígérte: „ha Róbert [Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője - a szerk.] marad továbbra is ugyanúgy a polgármesterünk, úgy, ahogy elintéztünk eddig nektek dolgokat, hogy a villany nem lett kikapcsolva, a víz, ilyesmi, ugyanúgy megint fog nektek benne segíteni”.
A bajai időközi önkormányzati választást azért kellett megismételni, mert a Kecskeméti Törvényszék bizonyítottnak látta, hogy a mindent eldöntő 32-es szavazókörben szeptember 22-én szervezetten szállították kb. ugyanezeket a "szavazókat", ami pedig kampánycsendsértésnek minősül. Ugyanez a vád felvetődött az október 13-diki, megismételt voksoláson is, többen például összefüggésbe is hozták gyanújukat azzal, hogy jóval többen voksoltak most, mint két hete, és kétszer annyian, mint 2010-ben az önkormányzati választásokon. A megismételt voksoláson Kovács Csaba nyert.
(HVG nyomán)
Frissítés: a Fidesz feljelentést tesz
A Fidesz pénteken büntetőfeljelentést tett a hvg.hu által pénteken közölt videofelvétel miatt. Zsigó Róbert, Baja polgármestere, a Fidesz szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményben hangsúlyozza, hogy a videót bizonyítéknak tekintik arra, hogy "megrendezetten és előre kitervelten próbálják lejáratni a Fideszt".
Zsigó Róbert közölte: mint ismert, a bajai Fidesz már október 12-én büntetőfeljelentést tett a rendőrségen egy álfideszes ismeretlen tettes ellen, aki Baját járta, és választópolgároktól azt kérte, hogy szavazzanak a párt jelöltjére, amiért viszonzásul tíz mázsa fát ajánlott.
A pénteken közölt videó igazolja korábbi büntetőfeljelentésük alaposságát, és bizonyíték arra, hogy "mindezt politikai érdekekből, előre kitervelten, megrendezett és rögzített jelenetben tették, hogy tudatos lejáratásra használhassák fel" - közölte a polgármester. "Rendkívül lesújtónak tartjuk, hogy a bukott baloldal két választási vereség után sem képes elfogadni a bajaiak döntését és a legaljasabb 'technikákat' vetik be a mai napig a bajai választási eredménnyel kapcsolatban" - fogalmaz Zsigó Róbert a közleményben.
(MTI nyomán)