Bezár!
2020. július 7., kedd, Apollónia, Bódog napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
12:11 Nagyon távoli még a közösségi immunitás egy nagyszabású spanyol kutatás szerint11:27 Napi National Geographic: Majomlagzi Matters11:10 Hamis és rossz minőségű "egészségügyi védőfelszerelést" találtak két kamionban10:53 Egy nemzet végórái - néger milíciák a Ku Klux Klan egykori "szívében"10:43 Románia kibővítette a "zöld zónába" sorolt országok listáját10:28 Több mint egymillió embert evakuálnak egy japán szigeten09:59 Bubópestis miatt vezettek be óvintézkedéseket Észak-Kínában09:27 Tizenhattal nőtt az igazolt fertőzöttek száma08:43 Titkosította a Transparency International elnöke a saját közmegbízatását - havi egymillió heti egy munkanapért08:20 Kutatók: egyre több állatbetegség terjedhet át emberekre, ez a járvány is "előrelátható volt"08:15 Vádat emeltek terrorizmus miatt Evo Morales volt bolíviai elnök ellen07:58 Egy kis nyelvtörő reggelre: Kvon Dzsong Gun: Kim Dzsong Un nem tárgyal, Mun Dzse In félreértette Csö Szon Huit07:44 MN: a Magyar Honvédségé lesznek Európa legmodernebb harckocsijai07:31 Rózsaszín havat vizsgálnak a tudósok az Alpokban06:56 Eltávolítják a hongkongi iskolákból az új nemzetbiztonsági törvénnyel ellentétes tartalmú könyveket
24 óra legolvasottabbjai

Politikusbűnözés :: :: Hozzászólások

Zár alá vette a rendőrség Simonka "általában 45 százalékot kért vissza" György fideszes képviselő otthonát

Reklám

Zár alá vette a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatala Simonka György fideszes országgyűlési képviselő újkígyósi otthonát – derítette ki a 24.hu. Bár a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt vád alá helyezett kormánypárti politikus és felesége évek óta nem tulajdonosai az ingatlannak, mint arról a lap meggyőződött, változatlanul ott laknak. Alább a 24.hu cikke.
A társasházzá alakított családi ház néhány éve került részben Simonka unokahúga, részben a gyerekei nevére.
A Simonka család 160 négyzetméteres otthonát pedig éppen azon a napon vették zár alá, amikor a fideszes képviselőt tavaly novemberben gyanúsítottként hallgatta ki az ügyészség.
Zoom
Fotó: Bielik István / 24.hu
Az ingatlanhoz – ahol korábban házkutatás is volt – tartozik egy 110 négyzetméteres padlás, ami ajándékozással került Simonka gyerekei nevére, ezt két héttel a politikus kihallgatása után, decemberben szintén hatósági rendelkezés sújtotta. A zár alá vételt a földhivatal is bejegyezte az ingatlan tulajdoni lapjára. (Az intézkedés részleteiről érdeklődve megkerestük az illetékes hatóságot, ha válaszolnak, megírjuk.)
2016-ban Bod Tamás, az azóta megszűnt Együtt Békés megyei elnökeként tartozás fedezetének elvonása miatt feljelentést tett a kormánypárti képviselő ellen. Az ellenzéki politikus azt állította, Simonka eladta a házát az unokahúgának, akitől azóta visszabérli. Bod azt gyanította, erre azért volt szükség, mert csődbe ment a fideszes képviselő agrárvállalkozása, a mára felszámolás alatt álló Magyar Termés TÉSZ Kft., amelynek javára – Simonka akkor ismert vagyonnyilatkozata szerint – 357 millió forint erejéig kezességet vállalt.
Zoom
Fotó: Simonka György Fb-oldala
Annyi bizonyos, hogy Simonka nevén a felszámolás kezdetekor már nem volt érdemi vagyon, csupán egy használt Fiat teherautót tudtak lefoglalni tőle, és a fizetése nagyobb részét elviszi a végrehajtó. Ez az ügyészség érdeklődését is felkelthette, Bod Tamás feljelentésére ugyanis azt írták: „a feljelentést szoros tárgyi és személyi összefüggés folytán a Központi Nyomozó Főügyészség egy már folyamatban levő nyomozás keretében vizsgálja.”
Simonka az őt sújtó végrehajtás ellenére nagy lábon él: 2016 nyarán járt például a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon a magyar válogatott mérkőzésein, háza visszabérlése mellett pedig egy nagy értékű Volkswagen Phaetont használ. Mint megtudtuk, a 15 millió forintos járművet hivatalosan a politikus testvérének, Simonka Zsófiának a cége, a szintén botrányokkal terhelt Aktív Klub Kft. lízingeli. Mellékszál, de a cégben korábban Font Sándor, a parlament mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke is tulajdonos volt.
Zoom
Fotó: Bielik István / 24.hu
Nagy mozgás volt a tulajdoni lapon
Simonka György újkígyósi otthonának tulajdoni lapja szerint folyamatosan manővereztek az ingatlannal. A fideszes képviselő után, 2008-ban a politikus egyik üzlettársa lett tulajdonos, épp az, akit egy időre előzetes letartóztatásba helyeztek a költségvetési csalás miatt folyó büntetőeljárás során, és aki a 32 további vádlott egyike a Simonka-ügyben. Ezután rövid időre – 2011 és 2012 közt – Simonka felesége lett a tulajdonos, ő azonban 2012 decemberében továbbadta az ingatlant a politikus unokahúgának. Az ingatlant később társasházzá alakítottak, és egy része a politikus gyerekei nevére került.
2012 azért lényeges időpont, mert volt az első olyan év, ami igen rosszul sikerült a később csődbe ment Magyar Termés TÉSZ Kft.-nek, amelyben Simonkának és feleségének 45 százaléknyi tulajdonrésze és jelentős befolyása volt. Ez az a társaság, amelynek tevékenysége a politikus elleni vádemelés lényeges részét képezi. A HVG korábbi beszámolója szerint a társaság 2012-es taggyűlésén szembesült a házaspár a drámai helyzettel: a 213 millió forintos bevételnél majdnem kétszerese, 407 millió forint volt a veszteség. 2011-ben és 2012-ben a cég bevétele a harmadára csökkent, és összesen több mint 600 millió forint veszteséget halmozott fel. Ekkor már gondolhatták, hogy előbb-utóbb csődbe megy a cég.
Ezután már óvatosabb volt Simonka és felesége, de 2017-ben – igaz, mindössze másfél hónapra – az asszony tulajdonosa lett a már társasházzá alakított ingatlan egyik albetétjének, amit aztán gyorsan tovább ajándékozott gyerekeinek.
Nemrég ellátogattunk Simonka György otthonához, hogy egyebek mellett a házával kapcsolatos helyzetről érdeklődjünk, de nem találtuk otthon. Megvizsgáltuk viszont a hozzá több szálon kötődő pusztaottlakai szellemberuházásokat, amelyeket a hatóságok egyelőre tétlenül néznek: Hemzseg a szellemberuházásoktól Simonka faluja, a hatóságok csak nézik.
Békés megyében járva a pusztaottlakaiakon kívül más, Simonka Györgyhöz köthető kétes beruházásokat is megnéztük. A Magyar Nemzet két éve arról számolt be, hogy a Likefest Kft. 60 millió forint brüsszeli pénzt nyert 2014-ben arra, hogy a dél-alföldi régióban, Medgyesegyházán korszerű szerelőcsarnokot építsen fel, ahol gépjárművek, kamionok, mezőgazdasági gépek javítását, karbantartását, felújítását végezhetik el.
Csakhogy a szerelőcsarnok végül nem Medgyesegyházán, hanem Békéscsabán épült fel.
Az épület azóta is kong ürességtől, mindössze egy lerobbant busz áll az udvarán, az európai uniós támogatást jelző táblát pedig benőtte egy bokor. A szomszédban működő ipari telepen működő cégek általunk megkérdezett dolgozói egytől-egyig arról számoltak be, hogy a szerelőcsarnok megépítése óta nem láttak ott senkit dolgozni.
Zoom
Fotó: Bielik István / 24.hu
Különösen érdekes, hogy a vissza nem térítendő támogatást egy olyan uniós programban nyerte el a társaság amelynek fő célja az volt, hogy az elnéptelenedő, strukturális problémákkal küzdő, leszakadó térségekben zajló negatív folyamatokat – alacsony foglalkoztatottság, magas munkanélküliség – megfordítsa, és elindítsa a felzárkóztatásukat. Ez a leírás nyilvánvalóan inkább illik Medgyesegyházára, mint a megyeszékhelyre, ennek ellenére a hatóságok ezzel a beruházással sem foglalkoznak, dacára, hogy a 60 millió forintos szerelőcsarnok a jelek szerint egyetlen munkahelyet sem teremtett.
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready