Annak ellenére, hogy Lengyelország azon részén nincsenek területi követeléseink, a csornai Charles Bronson szerint mégis Auschwitz Magyarország legnagyobb temetője. Viszont ha Auschwitz Magyarország legnagyobb temetője, akkor - Áder logikáját követve - tényleg lehet még London is magyar falu. Mindegy is ezen elmélkedni, a lényeg, hogy az elnök úr derekasan felmondta a hololeckét: beszélt a fokozhatatlan tragédiáról, a feledés bűnéről, a meg nem születettek kötelező gyászáról, népirtást kiszolgáló magyarokról, de mégis végzetes hibát követett el...
Zoom
Áder derekasan felmondta a hololeckét, de nem lehetünk teljesen nyugodtak
Ez a hely Magyarország legnagyobb temetője - mondta Áder János köztársasági elnök az auschwitzi munka- (és az MTI szerint "megsemmisítő") táborról az ott tartott Nemzetközi Élet Menete megemlékezésen, hétfőn.
Az államfő a lengyelországi eseményen arra emlékeztette a jelenlévőket: mintegy "félmillió" honfitársa lelte itt halálát. Auschwitzban minden harmadik áldozat "magyar zsidó" volt - mondta fel a kötelező leckét némi fogalomzavarral Áder -, azok, akiket Magyarország német megszállása után a magyar állami szervek közreműködésével zártak gettóba, majd deportáltak.
A tragédia fokozhatatlan, a feledés bűn
Az emlékezés és az emlékeztetés fontosságára is figyelmeztetett az államfő, "mert fokozhatatlan tragédiájukat nem tetézhetjük a feledés bűnével" - mondta. "Vértanúságuk" örök időkre szóló tanulságot jelent Európának és az emberiségnek - fűzte hozzá -, "1944 tragédiájának a megértéséhez önmagunkkal kell szembenéznünk" - hangsúlyozta.
Úgy fogalmazott: máig ható fájdalom, hogy a magyar állam nem szegült szembe "a német megszállók ördögi tervével", a "végső megoldás" kikényszerítésével, sőt annak kiszolgálójává vált. "Az 1944. március 19-én megszállt Magyarország nem védte meg polgárait" - szögezte le. Áder János szerint erre "sem mentségként, sem magyarázatként nem szolgálhat", hogy ez Európa sok más országában is így történt, az áldozatokat ugyanis senki nem adhatja vissza nemzetünknek. (Sokan nem is kérik, ha ezzel enyhíthetjük az elnök úr fájdalmát - a szerk.)
Zoom
Nem tudhatjuk, hogy Jiszrael Meir Lau tel-avivi főrabbi (természetesen "holokauszt-túlélő") épp dicsér vagy már dorgál
Még a jövő nemzedékeinek is gyászolniuk kell
A történteket a ma élő magyarok és a jövő nemzedékek közös veszteségének, fájdalmának, közös gyászának nevezte, "közös a sorsunk, közös a sorstalanságunk" - mondta. "Akik zsidó honfitársainkat megalázták és halálba küldték, azok a magyar nemzetet is megalázták" - hangsúlyozta.
Mint fogalmazott, mindegy, hogy "náci" németként vagy a hitleri ideológiákat "kiszolgáló" magyarként tették, amit tettek. Nincs bocsánat arra, ha egy állam a saját polgárai ellen fordul - hangzott el.
Zoom
Sokan voltak, de az a sok széles mosoly még több bajt hozhat ránk
Áder János arra kérte a jelenlévőket: egy perces néma csenddel emlékezzenek az áldozatokra, felfoghatatlannak nevezve, hogy ha Auschwitz minden egyes áldozatának egy perces néma főhajtással adóznának, "a minden lelket megszólító csendnek három esztendőn át kellene tartania". A "bűn" mentegetését, relativizálását erkölcstelenségnek nevezte az államfő.
A megemlékezést megelőzően ötvennégy ország képviselőinek részvételével, a magyarországi "zarándokokkal" az élen vonult végig a Nemzetközi Élet Menete az auschwitzi egykori "haláltáborból" a mintegy három kilométerre lévő birkenaui emlékhelyre.
Áder szentségtörése még sokba kerülhet nekünk
Altorjai Anita, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóigazgatója az MTI-vel azt közölte: a repülőgép meghibásodása miatt az elnöki delegáció gépkocsival ment Birkenauba -, így sajnos a rendelkezésre álló idő rövidsége miatt az államfőnek nem volt lehetősége arra, hogy az Élet menetével tegye meg az utat Auschwitztól Birkenauig. Arról, hogy a megbocsáthatatlan kegyeletsértés miatt hány százalékos holojáradék-emeléssel kell vezekelnie hazánknak, még nem érkezett információ.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: