A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület szervezésében szerdán újabb 14, járdába simuló botlatókövet helyeznek el Szegeden a "holokauszt" áldozataira emlékezve. A német művész munkájához 10-15 percre áramot kérnek a környékbeliektől.
Gunter Demnig kölni képzőművész 1993-ban indította el a Stolpersteine – Botlatókövek – elnevezésű projektjét, amely mára nemzetközi megemlékezéssé vált a holokauszt™ áldozatairól. Kisméretű betonkockákra applikál 10×10 centiméteres réztáblát, amelyen a munkára fogott személy neve, deportálásának időpontja, halálának helyszíne szerepel, és ezeket a kockákat egykori lakhelyük előtt a járdába ágyazva helyezi el.
Zoom
Az első követ 2007 júniusában vetették a járdára szegeden (Archiv fotó: Schmidt Andrea)
A tévedhetetlen holodogmatika szerint Szegeden több mint háromezer zsidót vittek dolgozni 1944–45-ben. 2007-ben közülük ötre emlékeztek botlatókő elhelyezésével. Magyarországon akkor 50 gyalogosbosszantó követ helyeztek el nyolc településen. A projekt szervezői azt remélték, a kezdeményezés folytatódhat, és szponzorok segítségével hamarosan további réztáblás kövek gáncsolhatják a járókelőket.
A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület szervezésében Gunter Demnig hétfőn és kedden Budapesten 32 helyszínen 44 új botlatókövet épített a járdákba. Szerdán Szegeden a városi közgyűlés jóváhagyásával újabb 14 emlékkövet helyez el.
Kirschner Péter, az egyesület elnöke azt kéri a környékbeli vállalkozásoktól, lakóktól: biztosítsanak áramot 10-15 percre, amíg a művész a gépével kibontja a burkolatot.
(Délmagyar nyomán)
Frisítés: Ezt a performanszot 15 millió forinttal támogattuk
Nem csak Szegednek jár a jóból, országszerte 56 helyszínen helyezik el az álbűntudatkeltés betonkockáit a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és "civilek" szervezésében.
Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke kedden Budapesten, sajtótájékoztatón elmondta, hogy szerdán Szegeden, csütörtökön Nagykanizsán helyez el Gunter Demnig német képzőművész "botlatóköveket" a holokamu áldozatainak emlékére. Budapesten már hétfőn és kedden több kerületben tett le a "művész" ilyen gyalogosbosszantókat.
Mára Európa 19 országában 53 ezer botlatókő található. Az ősszel Görögországban helyez el ilyen köveket.
Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi kapcsolatokért (értsd: zsinagógafelújításért - a szerk.) felelős helyettes államtitkára azt mondta, a holokauszt-emlékév januárban befejeződött, de az emlékezés nem. Az emlékév célja éppen az volt, hogy az emlékezés a mindennapok részévé váljon - tette hozzá. A Miniszterelnökség tizenötmillió forinttal támogatta a kezdeményezést - mondta.
Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke közölte: a kezdeményezés lényege, hogy el kell gondolkozni azon, mi történt hetven évvel ezelőtt.
(MTI nyomán)