2019. szeptember 21., szombat, Máté, Mirella, Ildikó napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
14:33 Tíz kicsi indián a kölkedi kukoricásban14:12 MÁV és Betyársereg, ajánlóívek és Facebook-cenzúra: Tvrtko kérdezte Toroczkait13:41 Az egyik államtitkárt kifütyülték, a másikat kinevették a joggal türelmetlen orvosok13:22 Az egyik összetört kocsinak még a kulcsát is visszavitte a talpig becsületes szügyi fiatal12:47 "Joggal remélem, hogy felmentenek a vádak alól" - mondta a fideszes politikusbűnöző12:15 Szíven szúrta magát egy bákói diák egy csíkszeredai középiskolában11:40 A nemzetiségi szervezetek nem küldhetnek delegáltakat a választási bizottságokba11:03 Megtalálhatták a gyógymódot a szívritmuszavarra10:54 Lakatos Raul nem öregszik - és lassan öregezik10:37 Sokan utaznak mostanában Csernobilba10:09 Eke Uzoma a legújabb magyar09:41 Az Egyesült Államok katonákat küld Szaúd-Arábiába09:13 Ezt a két szőke kólát bankkártyalopás miatt keresik a győri nyomozók08:54 Tele vannak a magyarországi gáztárolók08:41 Újabb amerikai légi csapás Líbiában
24 óra legolvasottabbjai

Holokamu :: :: Hozzászólások

Még az áramot is kunyerálják a zsidók a gyalogosbosszantók lerakásához Szegeden

Reklám

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület szervezésében szerdán újabb 14, járdába simuló botlatókövet helyeznek el Szegeden a "holokauszt" áldozataira emlékezve. A német művész munkájához 10-15 percre áramot kérnek a környékbeliektől.
Gunter Demnig kölni képzőművész 1993-ban indította el a Stolpersteine – Botlatókövek – elnevezésű projektjét, amely mára nemzetközi megemlékezéssé vált a holokauszt™ áldozatairól. Kisméretű betonkockákra applikál 10×10 centiméteres réztáblát, amelyen a munkára fogott személy neve, deportálásának időpontja, halálának helyszíne szerepel, és ezeket a kockákat egykori lakhelyük előtt a járdába ágyazva helyezi el.
Zoom
Az első követ 2007 júniusában vetették a járdára szegeden (Archiv fotó: Schmidt Andrea)
A tévedhetetlen holodogmatika szerint Szegeden több mint háromezer zsidót vittek dolgozni 1944–45-ben. 2007-ben közülük ötre emlékeztek botlatókő elhelyezésével. Magyarországon akkor 50 gyalogosbosszantó követ helyeztek el nyolc településen. A projekt szervezői azt remélték, a kezdeményezés folytatódhat, és szponzorok segítségével hamarosan további réztáblás kövek gáncsolhatják a járókelőket.
A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület szervezésében Gunter Demnig hétfőn és kedden Budapesten 32 helyszínen 44 új botlatókövet épített a járdákba. Szerdán Szegeden a városi közgyűlés jóváhagyásával újabb 14 emlékkövet helyez el.
Kirschner Péter, az egyesület elnöke azt kéri a környékbeli vállalkozásoktól, lakóktól: biztosítsanak áramot 10-15 percre, amíg a művész a gépével kibontja a burkolatot.
(Délmagyar nyomán)
Frisítés: Ezt a performanszot 15 millió forinttal támogattuk
Nem csak Szegednek jár a jóból, országszerte 56 helyszínen helyezik el az álbűntudatkeltés betonkockáit a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és "civilek" szervezésében.
Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke kedden Budapesten, sajtótájékoztatón elmondta, hogy szerdán Szegeden, csütörtökön Nagykanizsán helyez el Gunter Demnig német képzőművész "botlatóköveket" a holokamu áldozatainak emlékére. Budapesten már hétfőn és kedden több kerületben tett le a "művész" ilyen gyalogosbosszantókat.
Mára Európa 19 országában 53 ezer botlatókő található. Az ősszel Görögországban helyez el ilyen köveket.
Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi kapcsolatokért (értsd: zsinagógafelújításért - a szerk.) felelős helyettes államtitkára azt mondta, a holokauszt-emlékév januárban befejeződött, de az emlékezés nem. Az emlékév célja éppen az volt, hogy az emlékezés a mindennapok részévé váljon - tette hozzá. A Miniszterelnökség tizenötmillió forinttal támogatta a kezdeményezést - mondta.
Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke közölte: a kezdeményezés lényege, hogy el kell gondolkozni azon, mi történt hetven évvel ezelőtt.
(MTI nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready