A 2014-es izraeli–gázai konfliktus idején forgatták az Anne Frank: Akkor és most című filmet, amit ezúttal titokban levetítettek abban az Iránban, ahol a holokauszttagadást továbbra is állami szinten űzik - fogalmaz polkorrekten az MNO.
Titokban levetítették az Anne Frank: Akkor és most című dokumentumfilmet Iránban – számolt be róla más nagyobb oldalak mellett a The Guardian és a Haaretz is. Arról az alkotásról van szó, amit 2014-ben rögzítettek a Gázai övezetben, és amiben két izraeli és nyolc palesztin lány olvas fel részleteket Anne Frank hamisított naplójából. Utóbbiak egyike az izraeli légicsapások által okozott romok előtt beszél a filmben. Az alkotás két részre osztható: egyik egy agymosójellegű anyag arról, hogyan kellett a Frank családnak bujkálnia a "nácik" által megszállt Hollandiában, a másik pedig a lányok felolvasásából áll.
A propagandafilmet most titokban leadták a holodogma-kritikát még mindig állami szinten űző Iránban. A vetítés részleteit nem hozták nyilvánosságra, hogy ezzel is védjék a készítőket. Annyit azonban tudunk, hogy a film után egyórás beszélgetést is tartottak a bergen-belseni koncentrációs táborban tífuszban meghalt, 16 évet sem élt zsidó lányról. A beszélgetést a film horvát rendezője, Jakov Sedlar vezette. „Sok szó esett arról, a művészet milyen befolyást gyakorol napjainkban. A végén egy diák hozzám fordult, és azt mondta: köszönik, hogy tanítottunk nekik valami újat” – mondta el a megható filoszemita tanmesét Sedlar a Deadline-nak. A portál szerint egyébként a nézők és szervezők börtönbüntetést kockáztattak jelenlétükkel. Ebből levonhatjuk a tanulságot: az a különbség holoügyekben a véleményszabadságot tekintve a Nyugat és Irán között, hogy míg nálunk megkérdőjelezni nem szabad a legendáriumot, addig náluk dicsőíteni.
Irán legfőbb vezetője, Ali Hamenei ajatollah az idei holokauszt-emléknapot arra használta fel, hogy egy videóban kifejtse a nagy liberálisok számára büntetendő véleményét: ki tudja, a holokauszt megtörtént-e vagy sem. És, mint hozzátette, ha a történtek magva valóság, akkor sem tudni, hogyan történt. Hamenei a videóban panaszkodott amiatt is, hogy nyugaton kétségbe vonni a holokausztot nagy bűnnek számít.
(MNO nyomán)