2019. augusztus 22., csütörtök, Menyhért, Zombor napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
07:50 Péntekig befejeződik az értesítők postázása07:31 Cseng-fej: elővesszük a B-tervet06:54 Kína szankciókkal fenyegeti a tajvani fegyvereladásban érintett amerikai vállalatokat22:49 Venezuela nagykövetséget nyitott Észak-Koreában22:32 Ledózerolták egy vendégeire támadó albán éttermét22:10 Egy olasz ügyésznek "köszönhetően" partizándalokat énekelve vonultak le a hajóról a néger megszállók22:04 Boris Johnson Berlinben: vannak alternatív lehetőségek a tartalékmegoldás helyett21:45 Az Északi Áramlat 2-ről tárgyalt Maas és Lavrov Moszkvában21:08 Putyin megerősítette: fegyverkísérlet során történt a halálos baleset20:48 Az amerikai kormányzat engedélyezni fogja a migráns gyerekek korlátlan ideig történő fogva tartását20:01 A hivatalos adat szerint meghaladta a 25%-ot a migrációs hátterű lakosság aránya a németeknél - de a valóság rosszabb19:43 A Mazsihisz megköszönte a kormánynak, hogy fizette a belterjes játszadozásukat, és egyúttal jelezték: most már a zsidó sportközpont következik19:28 A jemeni húszik megint lelőttek egy amerikai kémrepülőt 18:52 Vádat emeltek a 45%-os Simonka ellen - pedig szegény fideszes csak elszenvedője az egésznek18:15 Így ünnepelt a Mi Hazánk augusztus 20-án
24 óra legolvasottabbjai

Holokamu, Extra :: :: Hozzászólások

Zsidó kutatás: a holotúlélés megcsappantja a szürkeállományt, sőt még a gyerekekét és az unokákét is

Reklám

Az ún. holokauszt által okozott trauma véglegesen megváltoztatja az agyi struktúrát, és biológiai hatása lehet a gyerekekre és unokákra – állapítja meg egy tanulmány.
Az úttörő kutatás, amelynek során a holotúlélők agyát MRI-vizsgálatnak vetették alá, nemcsak a "Hitler által üldözött európai zsidók" pszichológiai kárait, de a biológiaiakat is feltárta.
Három év alatt a kutatók 28 Szlovákiában és Csehországban élő holotúlélőnek vizsgálták meg és vetették össze az agyi funkcióit holoszüzekével.

A Neurológiai Kongresszus 5. Európai Akadémiáján a héten bemutatott kutatás felfedte, hogy az átlagosan 79 és 80 év közötti túlélők agyában szignifikánsan kevesebb a szürkeállomány, mint a hasonló korú kontrollcsoportéban.
A "holokauszt emberek millióit és közösségüket tette ki traumatikus stressznek gyilkoláson, propagandán, üldözésen és törvényalkotáson keresztül",  a kutatók kifejtették a hatást, amit mindez a túlélők viselkedési, pszichológiai és neurobiológiai funkciókra gyakorolt.
A tanulmány különbséget tesz azok között a túlélők között, akik 12 évesek vagy fiatalabbak voltak 1945-ben, és azok között, akik idősebbek. A kutatók arra jutottak, hogy a szürkeállomány csökkenése sokkal nyilvánvalóbb volt a fiatalabb túlélőknél. Azt hiszik, ezt az okozhatja, hogy a gyerekek fejlődő agya jóval sérülékenyebb a stresszes helyzetekbe kerülve.
A kutatók most a holotúlélők utódaira, sőt unokáikra kifejtett hatását vizsgálják. A korai vizsgálatok a gyerekeikben az agy érzelmekért és memóriáért felelős struktúrái között csökkentett kapcsolódást mutatnak. A további kutatások célja a stresszreziliencia (az elszenvedett trauma előtti állapotba való visszatérés képessége) és a poszttraumatikus növekedés (amikor a trauma hatására végül a gondolkodásban, a világhoz való viszonyban fejlődés áll be) biomarkereinek azonosítása, továbbá annak meghatározása, vajon az utódokra való átörökítés viselkedési és lélektani vagy genetikai faktoroknak köszönhetőek.
Zoom
Ivan Rektor professzor mindkét szülőjétől megörökölte a traumát
Rektor professzor, a brnói Masaryk Egyetem Idegtudományi Központjának vezetője elárulta a Jewish Chronicle-nek, hogy személyes motivációval rendelkezik. A zsidó szülei holotúlélők, akik a hajdani Csehszlovákia hegyeibe menekültek, és egy partizáncsoporthoz csatlakozva harcoltak a "nácik" ellen.
A professzor 95 éves anyja volt a kutatás legidősebb résztvevője (ebből is látszik, őt is legalább annyira megviselték a történtek, mint a többi holomatuzsálemet, de  ettől még lehetnek problémák a család szürkeállományával...), míg a 15 éves lánya a legfiatalabb. Az 1948-as születésű professzor elmondta: " az előzetes eredmények a második generáció kapcsán azt mutatják, hogy néhány változás bizonyos aspektusokból hasonló az első generációéihoz".
"Több mint 70 év után, holotúlélés hatása az agyfunkcióra szignifikáns. Feltártuk a különbségeket a túlélők és a kontrollcsoport tagjai között az agyi struktúrákat tekintve, amelyek szerepet játszanak az érzelem, a memória és a szociális kogníció feldolgozásában magasabb szintű stressz esetén, valamint a poszttraumatikus növekedés esetén, és a korai eredmények azt mutatják, ugyanez a helyzet a túlélők gyerekeinél is."
A saját tapasztalatáról a zsidó lapnak elmondta: "Képtelennek érzem magam, hogy ránézzek egy koncentrációs táborról szóló filmre. Érzelmileg érintett vagyok, így tudom, hogy a hatással van rám, és valószínű, hogy a gyerekeimre is. De a kérdés az, hogy az átöröklődés szociális vagy genetikus."
"Lényegében a felfedezéseink arra utalnak, hogy az őseink története ott van a mi biológiánkban."
(Kuruc.info - The Jewish Chronicle nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready