"A holokauszt a történelem legnagyobb bűncselekménye volt, amelynek során több millió ártatlan embert gyilkoltak meg, és amelynek az volt a célja, hogy eltöröljön egy népet a föld színéről" - jelentette ki Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke a holokauszt éppen aktuális nemzetközi emléknapja alkalmából tartott beszédében.
Zoom
Metsola Jeruzsálemben 2022 májusában (fotó: EP)
Az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor "felszabadításának" 78. évfordulója tiszteletére tartott uniós parlamenti megemlékezésen Roberta Metsola hangsúlyozta: "a holokauszt, amelyet úgy szerveztek meg, hogy több generációra kiterjedően félelmet okozzon, egy dehumanizációs folyamattal indult a felvilágosodás korszakában. A riasztók már rég szóltak, de senki nem emelte fel a hangját ellene". Az elnök kiemelte: a holokausztról beszélni kell, "mert mi vagyunk az utolsó nemzedék, amely első kézből ismerhette a túlélők elbeszéléseit, és feladatunk még nagyobb lesz majd akkor, amikor a túlélők szava már nem hallható".
Mint mondta, több évtizeddel a második világháború vége után még mindig él az antiszemitizmus Európában. "A mi felelősségünk, hogy emlékeztessük a jövő nemzedékét a történtekre, és arra, hogy aki antiszemita, az nem lehet európai" - hangoztatta.
Hozzátette, hogy Izrael állam "virágzó demokráciát tart fent", és annak ellenére, hogy Izrael és Európa szövetsége a történelem sötét lapjain íródott, kiállja az idő próbáját.
Jichák Herzog izraeli elnök ünnepi beszédében azt mondta: a holokauszt folyamán meggyilkolt emberek egyetlen bűne az volt, hogy zsidók voltak. Az államfő a nácizmust "immunbetegséghez" hasonlította, amely "Európa húsába vájt, és saját DNS-ét támadta meg, hogy elpusztítson egy közös több ezer éves történelmet." Hangsúlyozta, hogy "a náci halálgépezet nem tudta volna végrehajtani rémálomszerű vízióját, ha az nem hullik termékeny talajra."
Felhívta a figyelmet, hogy "a zsidók sztereotipizálása már az idők kezdete óta jelen volt Európában, ezt a hagyományos antiszemitizmust a náci ideológia felerősítette, és szította az ősi félelmek lángját." "Már a megsemmisítőtáborok létrejötte elött a zsidók alsóbbrendűeknek számítottak Európában, az antiszemitizmus régóta gyökeret vert. Közös feladatunk az emlékezés, hogy megakadályozzuk e szörnyűségek megismétlődését" - hangoztatta.
Jichák Hercog rámutatott, hogy a mai európai és világpolitikai szélsőségek büszkén képviselik az antiszemitizmust, amely azzal fenyeget, hogy "a demokratikus civilizált közösségeket népüket felfaló társadalmakká változtatják." Felhívta a figyelmet, hogy az antiszemita diskurzus a szabad, demokratikus Nyugat szívében is felütötte a fejét, a zsidógyűlölet még mindig létezik, új formákban például a virtuális platformokon ver gyökeret. Felszólította az EP-t, hogy kíméletlenül harcoljon az antiszemitizmus ellen többek között az oktatás, a jogalkotás, a biztonságpolitika területén.
Kiemelte: tudatosítani kell, hogy a zsidók önrendelkezéshez való joga Izrael államban ölt testet, továbbá "Izrael bírálását és létjogosultságának tagadását vékony mezsgye választja el".
(MTI nyomán)