Várhatóan a szocialisták sem vesznek részt az európai parlamenti választáson listát állító pártok május 23-ra hirdetett vitáján. Szanyi Tibor, az MSZP EP-listavezetője a lehetséges távolmaradást a Népszavának azzal indokolta, hogy három olyan magyarországi párt képviselői ülnek a brüsszeli parlamentben, amelyek most is listát állítottak. Ezek közül a Fidesz nem közölte, hogy vállalják-e a vitát, "a Jobbik körül pedig olyan tisztázatlan a helyzet, amelyben nem tudni, kit és milyen pénzből képvisel a szélsőjobboldali párt".

Mai tudásuk szerint az MSZP nem lesz jelen azon a vitán, amelyre még április végén hívta az EP-választáson listát állító pártok képviselőit az Együtt-PM - jelentette ki Szanyi. A szocialisták EP-listavezetője elmondta, azért döntöttek a távolmaradás mellett, mert a Fidesz még mindig nem adott egyértelmű választ arra, hogy vállalják-e a vitát, "a Jobbik körül pedig olyan tisztázatlan helyzet alakult ki, amelyben nem tudni, hogy a szélsőjobboldali párt kit, illetve milyen pénzből képvisel". Mindez "lehetetlenné teszi a valódi összecsapást". Szanyi hozzátette: jelenleg három olyan magyarországi párt képviselői ülnek a brüsszeli parlamentben, amelyek most is indulnak. Ha ebből kettővel valamilyen okból nem lehet vitázni, akkor nincs értelme a kezdeményezésnek. Az MSZP EP-listájának második helyén szereplő Ujhelyi István kedden este az ATV-ben vívott volna szópárbajt a jobbikos Morvai Krisztinával, a szocialista politikus azonban ezt lemondta.
Az Együtt-PM még április végén hívta május 23-ra nyilvános vitára az EP-választáson listát állító valamennyi párt képviselőjét. Jávor Benedek, az ellenzéki párt társelnöke a kezdeményezést azzal indokolta, hogy a választók csak akkor tudnak felelős döntést hozni, ha a pártok tisztázzák, milyen elképzelésük van Magyarország és Európa kapcsolatáról. Elmondta: a Jobbik képviselőit is várják a vitára, mert úgy gondolják, hogy a Jobbikot "vitában, érvekkel kell lesöpörni".
A Fidesz nem válaszolt a felhívásra, a Demokratikus Koalíció pedig jelezte, hogy a Jobbikkal nem hajlandók közös asztalhoz ülni. Később Gyurcsány levélben fordult Bajnai Gordonhoz és Mesterházy Attilához, azt kérve: fontolják meg a május 23-ára tervezett EP-vita lefújását. A DK elnöke szerint ugyanis a demokratikus pártoknak a korábban képviselt bojkottot nem megnyitni, hanem még jobban bezárni kell. Bajnai válaszában kifejtette: a vita célja az, hogy a magát "báránybőrbe bújt farkasként álcázó" Jobbikról lerántsák a leplet.
Kezdetben a pártok azt szerették volna, hogy a Parlamentben legyen a szópárbaj, amit Kövér László házelnök elutasított. Karácsony Gergely, az Együtt-PM kampányfőnöke ezt követően nyílt levélben arra kérte Szabó László Zsoltot, az MTVA megbízott vezérigazgatóját, hogy a közmédia adjon helyett a vitának. A megbízott vezérigazgató múlt pénteken nemet mondott a kérésre. Az Együtt-PM szándéka szerint azonban e hét pénteken lesz vita, amelyet az egyik kereskedelmi csatorna rendez meg. (A hét végi választásig egyébként több kisebb, néhány párt részvételével zajló vitát is tartanak, kedden például a Republikon Intézet szervezésében lesz egy szópárbaj.)
(Népszava nyomán)