"Hogy paranoiás vagy, még nem jelenti azt, hogy nem üldöznek. Nos, ez fordítva is igaz. Az, hogy tényleg üldöznek, még nem jelenti azt, hogy nem vagy paranoiás."
Susan Ee
Az még hagyján, hogy a Google szeme mindent lát, de ráadásul mindenre emlékszik is. Aki kicsit is paranoiás, kitörölheti magát a keresőóriás memóriájából.
Előtte persze jobb figyelembe venni, hogy ez a lépés igencsak kétélű fegyver: igaz, megszabadulunk a figyelő szem által rögzített adatoktól – ami jó érzés, de egyúttal búcsút intünk a kényelemnek, hogy készségesen alánk tolják az adatainkat. Hogy hol dolgozunk és lakunk (Google Térkép), kikkel tartunk kapcsolatot (Címtár), milyen eszközöket használunk és így tovább.

Minden Google-előzmény egy helyen
Egyszerűen át lehet tekinteni a Google által tárolt adatokat. Miután beléptünk a Google fiókunkba, a böngészőben nyissuk meg (idézőjelek nélkül) a „https://history.google.com/history” oldalt, vagy kattintsunk ide. Lehetőleg akkor lépjünk be, amikor senki sem áll a hátunk mögött, mert hirtelenjében az egész érdeklődési körünk előtárul. Meg fogunk lepődni.
Zoom
Egyszerre nem lehet mindent törölni, csak egyenként, vagy „speciális” időszakot kiválasztva.
Az előzmények kiiktatása
Meglehet, nem is akarjuk örökre törölni magunkat a kereső szervereiről, csak egy darabig kiiktatni magunkat az emlékezetéből. Ehhez lépjünk szintén az Előzmények oldalra, kattintsunk a jobb felső sarokban található három pöttyre, majd a „Beállítások”-ra. Vagy balra húzzuk a kapcsolót – ekkor a Google még egyszer figyelmeztet a szüneteltetés hátrányaira, vagy a „További vezérlők megjelenítése” fülön egyenként, területenként kikapcsolhatóak az előzmények.
(Híradó)