A napenergia jelenleg felszálló ágban van, amit nehéz tagadni. Ezzel a témával kapcsolatban ezúttal egy hírösszefoglalót olvashatnak az olvasóink, ami több, az iparággal kapcsolatban közelmúltban felmerült hírt és elemzést foglal össze.
Magyarországon volt 2021-ben a legnagyobb aránya a napenergiának az energiatermelésben
Nemrég ismertetett statisztikák szerint a 2021-es évben Magyarországon volt a legmagasabb a napenergia aránya a villamosenergia-termelésben, amennyiben azt összehasonlítjuk a többi EU-s országgal. A tavalyi évben a magyar villamosenergia-termelésben a napenergia részaránya meghaladta a 11 százalékot. Ez az EU területén a legnagyobb aránynak számít.
A MAVIR bele fog kezdeni a hálózati fejlesztésekbe, hogy tovább nőhessen az arány
A MAVIR, ami vállalatként a legfőbb felelőse Magyarországon a villamosenergia-rendszer működtetésének, nemsokára belekezdhet a napenergia további terjedéséhez szükséges hálózati fejlesztésekbe. A MAVIR honlapján kitett hír alapján a belátható jövőben 11 alállomás és 7 távvezeték kapacitását fogják fejleszteni. Ez ahhoz szükséges, hogy újra indulhasson a naperőművek hálózatra csatlakoztatása.
A szükséges forrásokat részben úniós, részben pedig magyar állami forrásokból biztosítják. Az, hogy ezekhez a fejlesztésekhez mennyi idő lesz szükséges, nem derül ki a hírből.
Még májusban írtuk: a villamosenergia-szolgáltatók átmenetileg letiltották a napelemes fejlesztéseket az ország területén A két fenti hírrel összefüggésben álló további hír, amit most emlékeztetésként és a tisztánlátás elősegítésére leírunk, hogy még májusban a villamosenergia-szolgáltatók azzal tájékoztatták az érintetteket, hogy nem áll rendelkezésre kapacitás a naperőművek hálózatra csatlakozásának biztosítására. A szolgáltatók ezt akkor ellátásbiztonsági okokkal magyarázták. Az nem derült ki a médiában két hónappal ezelőtt megjelent hírekből, hogy a tiltás milyen teljesítményű naperőművekre vonatkozik, de valószínűleg az erőművi nagyságrendű projektekre.
Aszódi Attila: az erőltetett napelemes fejlesztések ellenére modellezések szerint 2040 körül az ország nem lesz képes megtermelni az ellátáshoz szükséges villamosenergia mennyiséget
Aszódi Attila, aki korábban a paksi bővítés államtitkára volt, blogján a magyar villamosenergia-rendszerrel kapcsolatban közölt egy elemzést, ami jelentős problémákat tár fel.
A blogon megjelent írás szerint modellezték a magyar villamosenergia-rendszer 2040 körüli várható termelését. Ez alapján arra jutottak, hogy a beépíteni szándékozott hatalmas napenergia-kapacitások ellenére az ország az idő jelentős részében nem lesz képes megtermelni a szükséges elektromosáram mennyiséget. Az írás szerint ezzel egyedül vagyunk az EU-ban (a vizsgált 19 országban).
Ennek a fő oka az az írás szerint, hogy a kiépíteni szándékozott 12 ezer megawattos naperőműves kapacitás éjjel semmit sem fog termelni, a többi kapacitást viszont a csúcsigényhez képest alulméretezték.
Az írásban megvizsgálnak egy alternatív lehetőséget is, ami több atomerőmű kiépítésével számol. Az elemzés szerint abban az esetben sokkal kevésbé lenne probléma az ellátás biztosítása.
(Olvasónktól)
Források:
https://alternativenergia.hu/2021-ben-magyarorszagon-volt-a-legmagasabb-a-naperomuvek-ossztermelesben-betoltott-aranya-europaban/98456
https://www.mavir.hu/web/mavir/-/2022-ben-kezdet%C3%A9t-veszi-a-mavir-zrt.-nagyl%C3%A9pt%C3%A9k%C5%B1-al%C3%A1llom%C3%A1s-%C3%A9s-t%C3%A1vvezet%C3%A9kfejleszt%C3%A9si-projektje?returnPlid=237657540
https://www.portfolio.hu/uzlet/20220510/naperomuvek-csatlakozasi-stopot-hirdettek-az-ellatas-biztonsagara-hivatkozva-543767
https://aszodiattila.blog.hu/2022/06/04/hanyatt_eses_utan_ujratervezes