Letartóztatási parancsot adtak ki a német hatóságok három fiatal menedékkérő ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy felgyújtották az észak-rajna-vesztfáliai Hövelhof-Staumühle községben lévő menekültszállásukat, mivel elégedetlenek voltak elhelyezésük körülményeivel - derült ki pénteken a német rendőrség és az ügyészség közleményéből.
Zoom
A huszonéves gyanúsítottakat különösen súlyos gyújtogatással vádolják. A tűzeset kivizsgálásával megbízott szakértő megerősítette, hogy a tűz abban a szobában keletkezett, ahol a három menedékkérő korábban tartózkodott.
Az egykor katonai kaszárnyaként használt létesítményben csütörtökön ütött ki tűz, amelyben megsebesült a menekültszállás harminc lakója, egyikük súlyosan. A rendőrség szóvivője elmondta: javarészt könnyű füstmérgezést kaptak a lakók.
Két barakk teljesen kiégett, két szomszédos pedig lakhatatlanná vált – közölte egy helyi tisztségviselő. Az illetékes szerint a menedékkérők átlagosan három hónapot töltenek a menekültszálláson, legfeljebb pedig fél évet, amíg a német településeken szét nem osztják őket. Az emberek tízágyas szobákban laktak a létesítményben, amelynek 500 lakóját más épületekben sikerült elhelyezni a hatóságoknak – tette hozzá.
A közeli Bad Lippspringe településen lévő menekültszálláson is gyújtogatás történt csütörtökön, a rendőrség szerint nem zárható ki "idegenellenes" (értsd: bevándoroltatás-ellenes) indíték. A pincében rakott tűzben nem sérült meg senki.
(MTI nyomán)