A jobbikos Novák Elődre 50 ezer, két, a Párbeszéd Magyarországért (PM) színeiben politizáló független országgyűlési képviselőre - Dorosz Dávidra és Szabó Rebekára - pedig 70-70 ezer forint pénzbírság kiszabását javasolja Kövér László. A házelnök szerint a politikusok megsértették a Parlamentet.
Kövér László a Novák Elődöt érintő javaslatát azzal indokolta, hogy a jobbikos képviselő az Országgyűlés május 21-ei ülésén elhangzott felszólalása során kirívóan sértő kifejezést használt. Bár a szövegből nem derül ki, hogy Novák Előd mely megszólalását ítéli sértőnek a házelnök, a hivatkozott napon a jobbikos politikusnak volt olyan kijelentése, amelyre az ülést vezető Latorcai János azonnal reagált, mondván: ha "tudatosan mondott valamit, akkor óriási probléma van". Ezt az váltotta ki, hogy Novák Előd - a képviselők kettős állampolgárságáról szóló korábbi kérdőívével kapcsolatban - azt mondta: arra egyetlen „szocialista vagy szocionista” képviselőtől sem érkezett válasz, de a kormánypártoktól sem.
Kövér László szerint Dorosz Dávid és Szabó Rebeka szintén a 21-ei ülésen tanúsított az Országgyűlés rendjét súlyosan sértő magatartást. Azon a napon fogadta el a trafiktörvény módosítását a parlament. A szavazás után Dorosz Dávid és Szabó Rebeka egy Itt Nemzeti Dohánymaffia működik feliratú táblát vitt az ülésterem közepére. Az ülést vezető Latorcai János felhívta a figyelmüket arra, hogy magatartásuk súlyosan sérti az Országgyűlés tekintélyét, ezért szankcióval sújthatják őket.
A PM független képviselőire vonatkozó indítványában a házelnök külön kitért arra: a korábbinál magasabb összegű pénzbírság kiszabására azért tett javaslatot, mivel nem először fordult elő az ehhez hasonló, az Országgyűlés rendjét súlyosan sértő magatartás, amelynél a parlament fegyelmi intézkedést alkalmazott.
A parlament korábban összesen 235 ezer forint pénzbírságot szabott ki a PM másik két képviselőjére, mert egy Loptok, csaltok hazudtok! feliratú táblával tiltakoztak az ülésteremben a trafikpályázatok és az információszabadságról szóló törvény módosítása ellen. Karácsony Gergely és Szilágyi Péter egyébként vitatja a bírság jogalapját, a büntetést egyelőre nem is fizette be.
A parlament március végén élt először a büntetéskiszabás lehetőségével az országgyűlési törvény január 1-jei hatálybalépése óta. Akkor szintén a házelnök javaslatára a szocialista Szanyi Tibort büntették havi bruttó 394 ezer forintos tiszteletdíjának harmadára, amiért egy héttel korábban, interpellációja után középső ujját felfelé tartva beintett a Jobbik-frakciónak.
A hatályos országgyűlési törvény szerint azokkal a képviselőkkel szemben szabható ki pénzbírság, akik az Országgyűlés tekintélyét vagy valamely személyt, illetve csoportot - így különösen nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösséget - kirívóan sértő kifejezést használnak. A parlament mentelmi bizottságának KDNP-s elnöke, Rubovszky György csütörtökön azt javasolta, pénzbírság kiszabása helyett a tiszteletdíját csökkentsék az Országgyűlés tekintélyét sértő kifejezést használó képviselőknek.
(MTI)
Novák Előd facebookos jegyzete: Nem változtat szókimondásaimon a kiskirálykodó Kövér pénzbírsága
A „szocionista” szó(összevonás) használata miatt 50 ezres bírságot szavaztat meg velem szemben hétfőn mamelukjaival a kiskirálykodó Kövér László házelnök, miután a kifogásolt felszólalásomban a házelnök mulasztásos törvénysértésére hívtam fel a figyelmet. Örömmel tapasztalom, hogy a Likud testvérpártjában már sértő kifejezésnek számít a cionista szó és annak a „szocialistákra” alkotott, már-már közhasználatú válfaja. Az azonban már a megszokott inkorrektség, hogy minden figyelmeztetés nélkül, rögtön pénzbírsággal sújtanak, noha most még csak nem is konkrét személyre mondtam, míg korábban rendszeresen használtam e szót akár egy-egy képviselő tömör jelzőjeként is, anélkül, hogy bárki szóvá tette volna. Pl. az Országgyűlés 2011. február 15-ei jegyzőkönyvében ez áll: „És a szocionista Steiner Pálnak is kell mondanom valamit. Korábban volt a jegyzőkönyvekben elírás, amikor ezt a szót használtam, ezért jelzem, hogy nem a szocialista szót használtam, hanem joggal, az alakuló ülés kitűzőjére is gondolva, a szocionista jelzőt használtam valóban Steiner Pálra.”

A szájzárbírság ellenére a jövőben sem fogom a polkorrekt elvárásoknak megfelelően megélhetési bűnözésnek nevezni a cigánybűnözést, romának a cigányt, melegnek a homoszexuálist… Nem fogom felszabadítónak nevezni a megszállókat, ellenforradalomnak a forradalmat, rendszerváltásnak a módszerváltást. Nem fogom missziónak nevezni honvédeink idegen földekre küldését, nemzeti konzultációnak a kormánypropagandát és adatgyűjtést, ismeretlen tettesnek Kubatov Gábort, nemzeti együttműködésnek a javaslataink olvasatlan leszavazását, honatyáknak a hazaáruló mamelukokat, polgármester úrnak az álláshalmozó politikusbűnözőt. Nem fogom szenvedélyes igazságbeszédnek nevezni a balatonőszödi lelepleződést, de szocialistának sem a szociális érzékenységgel nem rendelkező szocionistákat. Ja, és június 4-e közeledtével, szerdán napirend után hosszabban is kifejtem, miért nem fogom a nemzeti összetartozás ünnepének nevezni a magyarság legnagyobb gyásznapját.
Ami pedig az Országgyűlés tekintélyét illeti: épp a cionista képviselők sértik azt, nem pedig az, hogy nevén nevezzük a gyereket. Kövér kicsinyes bosszúja ez, miután a kifogásolt, kétperces felszólalásomban a házelnök következmények nélküli, mulasztásos törvénysértésére hívtam fel a figyelmet – az általuk azóta mandátumának lejárta előtt kirúgott – dr. Jóri András adatvédelmi biztos korábbi állásfoglalásának idézésével: „az országgyűlési képviselők kettős állampolgárságára vonatkozó adat (...) közérdekből nyilvános személyes adat. Ez azt jelenti, hogy a képviselők kettős állampolgárságára vonatkozó tájékoztatást (...) maguk a képviselők mint közfeladatot ellátó személyek is kötelesek bárki számára megadni.”
Az Országgyűlésről szóló törvény épp napirenden lévő módosítása szerint a jövőben pénzbírság kiszabása helyett a tiszteletdíjat fogják csökkenteni, melynek mértéke még változhat, de mindenképp jó hír számomra, mert így korlátlanul magyar módon fogalmazhatom meg gondolataimat az Országgyűlésben a jövőben is, legfeljebb lenullázzák a tiszteletdíjamat, de ezt a munkát ingyen is szívesen végzem. Persze most, amikor feleségem – gyermekünk születése miatt – a teljes képviselői javadalmazásáról lemondott, kénytelen leszek ideiglenesen egy havi keretet elkülöníteni a szókimondás számára.
Frissítés: Ezt is megtudtuk: "kirívóan sértőnek" számít az igazság kimondása