Az alábbiakban ismertetjük a mögöttünk hagyott esztendő zsidóseggnyalási versenyének első tíz helyezettjét, valamint azokat a nyilatkozatokat is, amelyekkel a versenyzők kiérdemelték, hogy a legjobb tíz közé kerüljenek.

Némi hiányérzetünk azért lehet, mert például Mesterházy Attila, Semjén Zsolt, Erdő Péter és Balog Zoltán az öldöklő küzdelemben kiszorult a legjobbak közül. A verseny azonban még nem ért véget, jövőre lehet javítani a helyezéseken. Hajrá, bérencek! Soha ne feledjétek, hogy hatalmatok, jólétetek megőrzése a versenyben elért helyezésetekre okot adó megnyilvánulásaitoktól függ!
1. Orbán Viktor miniszterelnök: „Azt magyarázom az embereknek, hogy nekünk tilos a zsidókra mint veszélyre tekintenünk, inkább tekintsünk rájuk, mint Isten ajándékára.”
„A történelem megtanította a magyarokat arra, hogy időben fel kell ismerni az antiszemitizmust, megtörten hajtunk fejet az áldozatok emléke előtt, és hálát adunk Istennek a magyarországi zsidó közösség megmaradása miatt.”
2. Gáncs Péter evangélikus püspök: „Meg kell vallanunk, amikor gyengék, gyávák és némák voltunk, és határozottabban kell szót emelnünk napjainkban is a gyűlölettel, így az antiszemitizmus mindenféle megnyilvánulásával szemben. Ahogy ezt az Egyházak Világtanácsa nyilatkozata tömören summázza: Az antiszemitizmus bűn Isten és az emberiség ellen.”
„Sokan elfelejtették János apostol intését: 'Aki gyűlöli a testvérét, embergyilkos; azt pedig tudjátok, hogy az embergyilkosnak nincs örök élete.' (1Jn 3,15)”
3. Németh Sándor, a Hitgyüli „vezető lelkésze”: „A prófécia szerint az idők végén Isten véget vet a diaszpórának, a zsidókat fölveszi a pogányok közül, és elindítja az összegyűjtés időszakát. Ezt az összegyűjtést úgy hívják: cionizmus. Amikor tehát manapság ezt a kifejezést gyalázzák, akkor magát Istent káromolják.”
4. Fabiny Tamás evangélikus püspök: „Nekem is, egyházunknak is és minden magyarnak adóznia szükséges a zsidó kultúra előtt.”
„Az egyháznak is a maga sajátos nézőpontjából emlékeznie kell. Emlékeznie kell mindarra, amit szóval, cselekedettel és mulasztással elkövetett, zsidó testvérei ellen is. Bűnvallást kell tennie Luther hatalmas életművéből – melyet összességében pozitívnak értékelek – különböző korszakokat lehet elkülöníteni. Kétségtelen, hogy élete legvégén olyan kijelentésekre ragadtatta magát, amit egyszerűen nem lehet vállalni.”
„Ahol a Parlamentben vagy azon kívül listákat próbálnak emberek bizonyos csoportjáról összeállítani, ott tovább él Kain lelkülete”.
5. Martonyi János külügyminiszter: „A magyar holokausztot magyarok követték el magyarok ellen, az elkövetők és az áldozatok egyaránt magyarok voltak, számunkra ez a legnagyobb nemzeti trauma, amivel szembe kell nézni”.
„Hiszünk a zsidó reneszánszban Magyarországon.”
6. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter: „A magyar állam is felelős volt a holokausztért.”
„Nemcsak a holokauszt áldozataira emlékezünk az emléknapon, nemcsak azokra, akiket akkor elveszítettünk, hanem azokra is, akik a vészkorszak idején történtek miatt nem születhettek meg.”
7. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke: „A Demokratikus Koalíció (DK) fejet hajt a zsidóság, a cigányság és a melegek ellen indított népirtás áldozatai előtt. Arra, ami történt, nincs és nem is lehet magyarázat. Ez a bűn. A holokauszt bűne örökre ott van az emberiség lelkiismeretében, emlékezetében.”
8. Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium politikai államtitkára, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője: „Következetes, hívő, keresztény ember nem lehet antiszemita.”
„Próbáljuk meg értelmezni azt, ami történt, és örüljünk annak, hogy a zsidó élet Budapesten létezik.”
9. Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője: „A magyar nemzet nem lenne teljes zsidó honfitársaink nélkül – a magyar zsidóság öröme az egész nemzet öröme, a magyar zsidóság tragédiái pedig az egész nemzet vesztesége.”
10. Wintermantel Péter, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára: „Izraelre baráti államként tekint Magyarország, nagyon szoros kötelékek fűzik össze a két országot. A magyar társadalom egyértelműen megmutatta, hogy elutasítja az antiszemitizmust.”
„Magyarország büszke arra, hogy az itteni zsidó közösség virágzik, és aktívan őrizheti a vallását, hagyományait, kultúráját. Fontos ezt az üzenetet eljuttatni Izraelnek is, hiszen jelenleg több torz és eltúlzott információ jelenik meg hazánkról.” „Gazdasági szempontból is kiemelt partner Izrael, a kereskedelmi forgalom mellett az izraeli befektetések is jelentősek. Emellett lényegesek a két ország közötti innovációs és tudományos kapcsolatok is.”
Perge Ottó