Az angliai Dél-Yorkshire-ben található Hexthorpe település lakóinál betelt a pohár: elhatározták, hogy amennyiben a rendőrség nem fékezi meg a falujukban élősködő és randalírozó eltérő kultúrájúakat, saját maguk gondoskodnak a biztonságuk megteremtéséről. Többen etnikai összecsapásokra számítanak. Vajon a Hexthorpe-ban élők is fasiszták lesznek, ha megteremtik a cigánybűnözéssel szemben számukra védelmet nyújtó gárdájukat?
Zoom
A településen néhány nappal ezelőtt közmeghallgatást szerveztek, melyen 120 helyi lakos, valamint az elöljáróság és a helyi rendőrség vezetői vettek részt. Az indulatok magasra csaptak. A falu 3300 lakója azt követeli a hatóságoktól, hogy fékezzék meg az év eleje óta beköltözött hozzávetőleg 500 cigányt. Hogy mi a baj velük, azt nem nehéz kitalálni: szemetet hagynak maguk után, hangoskodnak, belekötnek a békés polgárokba, akik közül sokan miattuk nem mernek kimenni az utcára. Több lakó is arról panaszkodott, hogy éjszaka nem lehet aludni a cigányok randalírozása miatt. A lopások és utcai támadások száma egyre növekszik, a valaha békés és dolgos faluban a rend felborult.
Az egyik helyi lakos, a reklámszakmában dolgozó, 44 éves Paul Adams a meghallgatáson a következőképpen jellemezte a kialakult tarthatatlan állapotokat: „Egyáltalán nem érdekli őket (mármint a cigányokat) a falu illetve a közösségünk sorsa. Kizárólag a segélyek megszerzése miatt vannak itt. Azért jöttek ide, hogy kijátsszák a rendszert. Hangosak, agresszívek és erőszakosak. Csoportokban gyülekeznek a parkban és az utcákon. Megtámadnak embereket, fenyegetőznek. A lakók félnek elhagyni a házukat. Mindenütt szemetet hagynak maguk után, az ablakukon a saját kertjükbe is kiszórnak mindent, tudván, hogy valakik az önkormányzattól majd jönnek, és kitakarítanak. Roppant elkeserítő a köztisztasági dolgozók számára is, hogy így kezelik őket. Amire ezeknek az embereknek (a cigányoknak) szüksége lenne, az nem más, mint hogy meg kellene tanulniuk, hogyan kell beilleszkedni egy közösségbe.”
Zoom
Paul Adams szerint a randalírozó és élősködő cigányok jelenléte kedvezőtlenül érinti az ingatlanok árát is. „Ha a helyzet nem javul, rövidesen oda jutunk, hogy vér fog folyni” – figyelmeztetett a 44 esztendős elkeseredett helyi lakos.
A szintén a településen élő özvegy Elizabeth Boardman 30 éve él a faluban, és mélységesen meg van döbbenve az elmúlt időszakban történtek miatt. „Nem tudok végigmenni az úton, mert csoportjaik mindenütt ott vannak. Félek elmenni a közelükben, mert megfélemlítenek és fenyegetőznek. Sokszor megpróbálok úgy tenni, mintha észre sem venném őket, de mindig attól félek, nekem támadnak” – kesergett a falugyűlésen a nyugdíjas hölgy, aki szerint ha semmi sem fog változni, akkor a helyiek „a saját kezükbe veszik biztonságuk ügyét”, ezen kívül pedig azt is megjósolta, hogy „lázadás fog kitörni”, a felelősség pedig mindezért a „rendőrséget terheli majd, amely nem cselekedett semmit”.
Elizabeth Boardman lánya, a négy gyermeket (köztük a rokkant fiát) nevelő 44 esztendős Michele Boardman pedig elmondta a meghallgatáson, hogy amikor egyik éjszaka hazafelé mentek, „egy roma férfi azzal fenyegette meg a lányát, hogy megöli, ami nem volt üres fenyegetőzés, mert egy kés is volt nála”. A még áprilisban történt incidenst bejelentette a rendőrségen, de hiába, mert senki sem foglalkozott a panaszával.
„Mi csupán egy biztonságos környezetet szeretnénk megteremteni, amit a gyermekeinkre és a következő generációkra örökíthetünk. A gyerekek nem értik, miért nem mehetnek ki az utcára, és miért nem játszhatnak többé a parkban” – panaszkodott a négygyermekes asszony, aki szintén tehetetlenséggel vádolta a rendőrséget. „A rendőrségnek keményebben kellene velük bánni, és azonnal cselekedni, máskülönben összecsapások lesznek itt, ahhoz hasonlatosak, mint amilyenek nyolc évvel ezelőtt voltak (bizonyos településeken), amikor irakiak, koszóvóiak és angolok estek egymásnak. Ezeknek az embereknek (a cigóknak) meg kellene tanulniuk tisztelni azt a helyet, ahol élnek, és meg kellene tanulniuk tisztelni azokat embereket, akik között élnek” – fogalmazta meg vágyait Elizabeth Boardman.
Zoom
Az egyik dühös helyi lakos a meghallgatáson a rendőrség képviselőihez fordulva a következőket mondta: „Úgy érezzük, mintha Önök félnének a cigányoktól. Ami végzetes ránk nézve. Elveszítettük a bizalmat Önökben. Ez a mi falunk, itt az idő, hogy végre tegyenek már valamit.”
Egy másik lakó elmondta, hogy arra figyelmeztették, vegye le a foci vb alkalmából a házára kihelyezett angol zászlót, mert a lobogó miatt megtorlástól lehet tartani a romák részéről.
A rendőrség egyébként nem tétlenkedik: most éppen több rendőr is tanulja a roma nyelvet, hogy egy esetleges zavargás esetén megfelelően tudjanak kommunikálni a beilleszkedés bajnokaival. Sheffieldben pedig egy speciális rendőri egységet is létrehoztak, melynek feladata, hogy megakadályozza az összecsapásokat a többségében Szlovákiából érkezett cigányok és a tűrhetetlen viselkedésük miatt felháborodott helyi lakosok között. A rendőrség azt állítja, több intézkedést is foganatosítottak a feszültség csillapítása érdekében. Így például rendszeresen járőröznek az utcákon, és állandó rendőrőrs is működik a településen.
Baljós jel, hogy Chris Lewis felügyelő, a speciális egység vezetője a meghallgatáson mellébeszélt, és a szokásos polkorrekt szöveget darálta. Ahelyett, hogy határozott intézkedéseket ígért volna az élősködők megfékezése érdekében, arról elmélkedett, hogy „minden az emelkedő életminőségtől függ”, ugyanis „a javuló lakhatás, az utcák rendszeres tisztítása, még több közterület létrehozása, pihenési, kikapcsolódási lehetőségek biztosítása fogja hozzásegíteni az itt élő embereket ahhoz, hogy büszkék legyenek.” Mintha a magyarországi úgynevezett bal- és jobbközép politikusok semmitmondó szövegeit hallanánk!
Tavaly a körzet munkáspárti képviselője, David Blunkett figyelmeztetett arra, hogy a feszültség a helyi brit lakosok és a cigány bevándorlók között erőszakba torkollhat, amennyiben nem születnek intézkedések a bajok orvoslására.
Perge Ottó - Daily Mail nyomán
Kapcsolódó: