"Nem a kuruc.info felhívásáról van szó, hanem épp ellenkezőleg: a Facebookon zsidó értelmiségiek hoztak létre zárt csoportot azzal a címmel: Alijázzon a teljes magyar zsidóság!" - szörnyülködik a Válasz.hu.
Zoom
Alijázó franciaországi zsidók - ők már javítottak az európai statisztikán
Megállapítják: több mint 1300-an csatlakoztak az utóbbi négy hónapban ahhoz a Facebook-csoporthoz, mely arra szólít fel, hogy alijázzon, vagyis vándoroljon ki Izraelbe a teljes magyar (értsd: magyarországi) zsidóság. A zárt csoport leírása a következő (és ilyen csodálatos helyesírással):
A jobbik és az antiszemitizmus előretörése miatt,én pedig azt mondom , izraeben , magyarorszagon es a vilag minden pontjan elo zsido barataimnak es ismeroseimnek , hogy SZAKITSUK MEG A KAPCSOLATOT MAGYARORSZAGGAL ! Tapasztalatbol allithatom nektek ahol nem mocskos zsidoznak, nem kell eltitkolnod a zsidosagodat ! ALIJAZZATOK ! Fogjunk ossze mi magyar zsidok. Olyan idoket elunk amikor lehetosegunk van es kotelesegunk olyan hatalmas dolgot veghez vinni amirol a mi szuleink es nagyszuleink meg csak nem is almodhatak. ALIJAZTASUK MEG A TELJES MAGYAR ZSIDOSAGOT ! Evek ota tehetetlenul nezuk ahogy egyre no es erosodik az antisemitizmus es az izrael elleneseg magyarorszagon. Ma tortenelmi dolgot veghezvive alijaztathatjuk teljes magyar zsidosagot. Gyozteskent emelt fovel tavozhatunk. Ha ebben az utemben no es erosodik az antisemitezmus a rasizmus magyarorszagon rovidessen megtorve megalazva menekulni fog a magyar zsidosag. En azt mondom azt az erot es energiat amit ma abba fektetunk, hogy megprobaljunk ervelni az orulet ellen, hogy probaljunk valahogy megfelelni a magyar tarsadalomnak forditsuk arra, hogy megelozuk a vegkifejletet, egyutt osszefogva probaljunk minnel jobb felteteleket,lehetosegeket teremteni a magyar zsidosag alijajahoz. Fogadjuk el magyarorszagon minket csak adofizetonek akarnak otttartani egyebbkent nem kellunk magyarorszagnak. Most biztossan szepszammal irjak majd hogy veszmadar vagyok. Az en nagyszuleim sem hittek a veszmadaraknak, hogy baj lesz pedig a jelek egyertelmuek voltak.
Mivel a csoport tagjai között olyan nevek találhatók (a Fidesz-közeli lap szerint ezek "prominens értelmiségiek"), mint Eörsi László történész, Wittinghoff Tamás egykori SZDSZ-es politikus, Horváth Aladár cigánybűnöző-jogi aktivista, Tamás Ervin, Vágvölgyi András, Rónai Egon, Pápai Gábor, Szegő Péter és Gadó János újságíró, akik nyilvánvalóan nem teljesítették a csoport címében foglalt felhívást, Szőnyi Szilárd, a Válasz.hu szerkesztője gondolta, megkérdezi a kezdeményezőket, mi is ez az egész.
Indoklása szerint:
Már csak azért is, mert bár meg tudom érteni, ha valaki a borzalmas történelmi előzmények miatt nagyon el van keseredve a kétségtelenül létező antiszemitizmus miatt, nehezen érthető ez a kezdeményezés. Hiszen hány, de hány olyan zsidó honfitársunkat ismerjük, aki remekül érzi magát itthon a bőrében, ráadásul úgy hiszem, ha valahol, a rakétáktól és terrortámadásoktól fenyegetett Közel-Keleten a legkevésbé sem érezheti magát teljes biztonságban az ember.
Először Szipszer Tamás, a csoport egyik adminisztrátora válaszolt neki:
A csoportot nem én hoztam létre. Az admin pozíciót is csak utólag kaptam meg a csoport létrehozójától, aki Izraelben él, de általában ő végzi el az admin feladatokat. Én Budapesten élek. A csoportnak semmilyen lényeges tevékenység nem folyik. Általában az új bevándorlók kérnek segítséget, de nincs sok beírás. A csoportba sok olyan személy is regisztrál, akinek vélhetőleg semmi kapcsolata nincs a zsidósággal és Izraellel. A csoport nagyobb része nem él Izraelben. A csoportot Erős Csaba hozta létre. Havonta kb. alig 4-5 ember kér segítséget vagy jelzi, hogy ki akar vándorolni. Én azért élek Budapesten, mert itt születtem, ahogy a szüleim és nagyszüleim és dédszüleim is. De a téma érdekel, de nem kívánok kivándorolni Izraelbe, mint ahogyan a legtöbb magyar zsidó sem.
Ezután kapta meg Erős Csaba feleségének, az Izraelben élő Erős-Hajdu Szilviának a levelét:
A csoportot a férjem, Erős Csaba hozta létre a magyarországi antiszemitizmusra válaszul. Többek között azért is, mert úgy véljük, hogy sok magyar zsidó azért nem indul útnak, mert nincs tiszta képe arról, mi várja őt a Szentföldön. Sőt, talán sokan nem is tudják, hogy jogosultak lennének rá. Bár az első lépés, a csoport létrehozása, talán politikai állásfoglalásnak tűnik, sokkal inkább az információátadás és a segítőkészség vezetett minket a csoport létrehozásában. Amint az az oldalt olvasva kiderül, fórumot teremtettünk arra, hogy a már évek óta Izraelben élő magyarok és a csak kivándorlásban gondolkozók egymással információt cseréljenek, előzetes virtuális barátságok kötődjenek, amelyek később egy kivándorlás esetén itt Izraelben nagy támogatást jelenthetnek a kezdeti időszakban.
Mi Tel Aviv közelében, Petah Tikván, élünk. Három évvel ezelőtt úgy láttuk, hogy az itt élő magyarok között nagyon laza, vagy talán nincs is kapcsolat, ezért létrehoztunk egy csoportot, amelynek tagjai nem csak a virtuális térben találkoznak. Közös kirándulások, ünnepek kovácsolták eggyé a csapatot. Az idei háborús helyzet némileg visszafogta a találkozóinkat, de januárban egy fergeteges utószilveszteren ismét összerázzuk a bandát. Az elmúlt időszakról beszámolót olvashat a bohemizrael.blogspot.com címen. Ezekre a közös rendezvényekre természetesen meghívtuk a frissen Izraelbe érkezőket is, a velük folytatott beszélgetésekből kiderült, melyek azok a pontok, ahol támogatásra szorulnak az alijázók (bevándorlók). Néhányan a csoportból önként vállalt feladatként segítünk a Magyarországról érkező kivándorlók izraeli letelepedésében, beilleszkedésében. Magánszemélyekről van szó, nincs hivatalos szervezetünk, pénzt nem tudunk adni, de meglévő kapcsolatainkon keresztül, szabadidőnkben igyekszünk a helyi magyar közösség és az új bevándorlók számára segíteni. A fb-csoport tagjainak több mint fele Izraelben él. Sok a passzív olvasónk, de néhány nagyon aktív Magyarországon élő tagról is beszámolhatok.
Gondolták volna valaha a kedves olvasók, hogy egyszer ilyen mélyen, ennyire maradéktalanul egyet tudnak majd érteni zsidókkal, s ennyire támogathatónak fogják találni egy kezdeményezésüket?... Talán még közadakozást is indíthatnánk, ha végre csoportosan a hazatérés mellett döntenének - csak hát sajnos nem lesznek hülyék az aranybányát és a csak az ajvék-közleményeikben létező látszat-antiszemétizmust felcserélni a palesztinok valóban létező, s jogos haragjára...
Frissítés: egy jó kis felirat 1944-ből - 70 évvel később, 2014-ben is sokan "lájkolnák"...
Zoom
(Beküldte: Scenic)
2. frissítés: Hidra: korai még az öröm
Üdv Kurucok!
A tömeges alijázásra való felhívással kapcsolatban szeretnék kiegészítést tenni, ugyanis korai még az öröm.
A magyar jogrend szerint az alijázó nem veszíti el magyar állampolgárságát, valamint a magyar állampolgárság vér szerint adódik át, azaz egy magyar állampolgárságú szülő gyereke születésekor automatikusan magyar állampolgár lesz. Hiába alijáznak a magyar állampolgárságú zsidók, attól még magyar állampolgárságuk megmarad, ezért évek vagy évtizedek múltán nyugodtan visszatérhetnek, valamint gyerekeik, unokáik stb. mint született magyar állampolgárok térhetnek vissza.
Hiába örültek sokan Dániel Péter és családja alijázásának, ha nem mondtak le magyar állampolgárságukról, ők vagy leszármazottaik simán visszatérhetnek.
Akkor működne a dolog, ha az alijázás egyben a magyar állampolgárságról való lemondással járna együtt, valamint megszűnne a kedvezményes visszahonosítás lehetősége is.
Üdvözlettel
Hidra