A thaiföldi katonai kormány Adolf Hitler egykori német vezér képét használja fel egy propagandafilm első jelenetében. A nagy vitát kiváltó videót később visszavonták.
A thaiföldi rendező által készített film annak a sorozatnak egy darabja, melyet a katonai kormányzat rendelt meg a 12 erényről, amelyet fontosnak tart. A videón a két főszereplő kisgyerek egyike portrét fest a büszkén mosolygó Hitlerről. A másik főszereplő tapsol. A film ezután az őszinteség erényére tanít.
A kezdő képsor olyan ellenérzést váltott ki egyesekben, hogy Prajut Csan-ocsa, a thaiföldi hadsereg vezetője kivonta a filmet a forgalomból, bár az interneten azóta már megtekinthető. Kupl Kaldzsaruek rendező azzal védekezett, nem gondolta volna, hogy probléma lesz ebből. "Sok emberen láttam Hitler-portés pólót, azt hittem, divat" - magyarázta.
A bangkoki izraeli nagykövetség persze nyilatkozatban ítélte el a német vezér képmásának felhasználását, őt ugyanis csak démonizálni szabad.
Thaiföldön meglehetősen népszerűnek számít a Führer, 2012-ben az egyik parlamenti képviselő például karlendítve szólalt fel, és hangos Heil Hitler!-ezéssel fejezte be mondandóját:
(Kuruc.info - MTI nyomán)