Kiretusálta a Hamevaszer című izraeli ultraortodox újság a politikusok vasárnapi párizsi menetéről készült fotóról a nőket, köztük Angela Merkel német kancellárt.
Zoom
Az eredeti és a manipulált fotó közötti különbségeket a Mediaite.com oldalon tételesen bemutatják. Jól látszik, hogy pixelekbe vész annak a férfinek az arca, aki előtt eredetileg Angela Merkel állt, Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének kezét pedig tévedésből rajtafelejtették a képen. Anne Hidalgo, Párizs polgármestere is eltűnt a képről.
Zoom
Az eredeti fénykép
A lap felelős kiadója, Méir Porús a Jahadút Hatora nevű askenázi ultraortodox párt képviselője a kneszetben.

Az újság nem a nők arcának kitakarását választotta, hanem újraszerkesztette a terror ellen szervezett vasárnapi párizsi politikusmenetről készült képet, eltávolítva a különböző országok női vezetőit.

Izraelben az ultraortodox újságokat a zsidó vallás szabályait szigorúan betartató „szellemi bizottság” felügyeli, és az újságírók öncenzúrát gyakorolnak minden nőket ábrázoló fényképpel kapcsolatban. Bizonyos lapok a női nevek kinyomtatásától is tartózkodnak, gyakran csak a családnevüket közlik például a női parlamenti képviselőknek – mutat rá a Walla izraeli hírportál.
(MTI nyomán)