Délután kettőkor érkezik kedden az orosz elnök Budapestre – tudta meg orosz forrásból az Index. Vlagyimir Putyin a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről egyenesen a Hősök terére megy, ahol koszorút helyez el. Ezután, három órakor a Fiumei úti temető szovjet katonai parcellájához hajt, ahol – kizárólag az orosz sajtó képviselői előtt – szintén koszorúzni fog.

Putyin vélhetően azután találkozik Orbánnal, akivel viszonylag kevés ideje marad, hiszen – ahogyan az a Miniszterelnökség Sajtóirodájától tudható – a program szerint 16:45-kor már egyezményt ír alá a parlamentben Orbán Viktorral. 17 órakor közös sajtótájékoztatót tartanak. (Délután négykor az orosz nagykövetség előtt egy Putyin melletti szimpátiatüntetés is lesz.)
Másfél órával később, 18:30-kor Áder János fogadja a Sándor-palotában. Az esemény nyilvános része a Szent György téri ünnepélyes fogadtatás lesz.
Frissítés: az '56-os "ellenforradalom harcaiban hősi halált halt szovjet harcosok dicső emléke"...
Már a beruházás kezdetén is Vlagyimir Putyint várták a Fiumei úti sírkertben található szovjet parcella felújításának végére, és ma tényleg koszorúzni fog az orosz elnök a két év alatt orosz pénzből megújult emlékhelyen.
Zoom
A parcella körül időről időre rendőrautó körözött már szombaton is, egyébként pedig valószínűleg egy zsebkendőt sem lehetne észrevétlenül leejteni: nagyjából 15 oszlop áll egyenlő távolságra egymástól, és mindegyiken 3-4 térfigyelő kamera vigyáz a területre.
Magyarország területén 140-220 ezer orosz katona esett el harcokban, közülük 7280-an vannak eltemetve a 1,5 hektáros területen. Két év alatt a parcella területét átvariálták, és levéltári archívumokból korábban ismeretlen nevek is felkerültek a sírokra.
Ahogy azt még 2012-ben a beruházó képviselője elmondta, a több ezer új név mellett a parcella állapota is indokolta a felújítást. Korábban az egész területet benőtte a fű, most viszont már kikövezett utak vezetnek át rajta, több helyen padokat is felállítottak.
A parcellában a II. világháborúban elesett szovjetek emlékére van 1944-es és 1945-ös rész is, de visszakerültek azok az 1956-os, vörös csillagos obeliszkek is, amik az 56-os forradalomra ellenforradalomként hivatkoznak, és a forradalom elleni harcban elhunyt szovjet katonáknak állítanak emléket.
Zoom
Az eredeti határidő egy évvel eltolódott, a megújult parcellát végül több szakaszban adták át 2014 végén. A parcella egyik sarka mellett még most is áll néhány konténeriroda, és ezek várhatóan nem is fognak keddig hirtelen eltűnni, mivel maradt még néhány kisebb, nem szembetűnő munka a területen. Az első hivatalos megemlékezésre eddig várni kellett azonban a felújított parcellánál. Azt egyelőre nem tudni, hogy a magyar felet ki képviseli az eseményen, a Nol szerint a kormány távol marad az eseménytől, mivel a lap szerint a felirat diplomáciai feszültséget okozhatna.
Zoom
Még Putyin rendelte el 2007-ben, hogy világszerte helyre kell hozni az elesett szovjet katonák temetőit. A Kerepesi úton lévő emlékhely a második volt a sorban, az első nagyszabású rekonstrukció Kínában, az orosz-japán háborúban kulcsszerepet játszó Port Arthurban valósult meg. Az orosz Nemzedék (Pokolnyije) Alapítvány tulajdonosa, Andrej Szkocs 2012. április 23-án a budapesti Orosz Kulturális Központban ismertette a szovjet katonai emlékmű felújítási terveit. A Forbes listáján a 255. helyén szereplő orosz milliárdos elmondta, hogy az összes sírkövet és emlékművet teljesen felújítják, a területet rendezik, emellett egy kápolnát is felépítenek.
Zoom
A parcella bejáratánál a terület elkészültével most diszkrét kőtábla hirdeti a restaurálási munkákat, habár a szöveg második fele kicsit úgy néz ki, mintha Google Translate-tel fordították volna le magyarra: "Szovjet katonai emlékhely restaurálása Andrej Szkocs humanitárius alapítványának erőfeszítései és eszközei segítségével valósult meg 2012-2014 években, Oroszország és Magyarország kormányainak elősegítésével."
Zoom
Az emlékmű sértetlenégét egy kétoldalú szerződés garantálja, a sírhely a magyar állam tulajdonában van, de bármely jelentős változtatást egy vegyesbizottságon keresztül vitatnak meg a felek. Egy sírhely áthelyezést például engedélyeznie kell Oroszországnak, de a felirat megváltoztatása nem ilyen súlyú, ennek ellenére nem szokás a másik fél engedélye nélkül ilyesmit sem tenni.
Zoom
Hende Csaba honvédelmi miniszter a 444 szerint egy parlamenti kérdésre azt válaszolta 2013-ban, hogy a magyar–orosz kormányközi hadisírgondozó vegyes bizottság ülésén a a magyar fél jelezte, hogy a hadisíron olvasható felirat sérti az alaptörvényt. Az új szöveg az lett volna, hogy „Az 1956. évi események során elesett szovjet katonák emlékére”. Aztán mégis maradt az ellenforradalom.
(Index nyomán)
2. frissítés: nem a leverőknél, a megszállóknál fog koszorúzni
Az orosz elnök nem az "Örök hála és dicsőség a szovjet hősöknek, akik az 1956. októberi ellenforradalomban életüket áldozták a magyar nép szabadságáért" feliratú, a Minőségi Nőiruha üzem, a Minőségi Fehérnemű Üzem és a Minőségi Gyermekruha üzem által jegyzett emlékművet koszorúzza meg, hanem az annak közelében, a parcella közepén álló, sokkal nagyobb világháborús obeliszknél rója le kegyeletét - írja a Népszabadság.
3. frissítés: "Drága elvtársaink!"
Hosszas titkolózás után végül kiderült, ki és mit fog pontosan csinálni kedd délután a Fiumei úti sírkertben. Az már ismeretes, hogy Vlagyimir Putyin fog koszorúzni az orosz pénzből felújított szovjet parcellában, ahol a II. világháborúban elesett szovjetek emlékére van 1944-es és 1945-ös rész is, de visszakerültek azok az 1956-os, vörös csillagos obeliszkek is, amik az '56-os forradalomra ellenforradalomként hivatkoznak, és a szabadságharcunk elleni harcban elhunyt szovjet katonáknak állítanak emléket.
Oroszország budapesti nagykövetsége azt a tájékoztatást adta, hogy Putyin egy darab koszorút fog elhelyezni a síremlék központi obeliszkjéhez, amin többek között ilyen szöveg áll: "Nyugodjatok békében drága elvtársaink! Az az ügy, melyért harcoltatok, az a zászló, melyet hordoztatok, hőstettekre és hősies munkára lelkesít bennünket."
Zoom
Az orosz elnök koszorúját a Kreml díszőrsége viszi majd, de állítólag lesz magyar díszőrség is, amely díszsorfalat áll majd a művelethez. A nagykövetség azt is elárulta, hogy sem a magyar kormány, sem a magyar-orosz vegyesbizottság nem képviseli magát a rendezvényen.
(Index nyomán)
4. frissítés: amikor Putyin még 1956 hőseire emlékezett
Nagyot fordult a világ: amíg 2006-ban az 1956-os forradalom hősei előtt tisztelgett Putyin, addig mai látogatásán a felkelést leverő szovjet katonák emlékművének is otthont adó parcellát látogatja meg a Fiumei úti sírkertben.
Zoom
Legutóbbi, 2006-os budapesti látogatásán az orosz elnök még 1956 hőseinek emléke előtt adózott, amikor Gyurcsány Ferenc társaságában lerótta kegyeletét a Kossuth téri forradalmi emlékműnél. Az Origó erre a Kreml honlapjának böngészése közben figyelt fel, a Vlagyimir Putyin külföldi látogatásait összesítő menüpont ugyanis Magyarország kapcsán – értelemszerűen – még a kilenc évvel ezelőtti eseményekről számol be.
A 2006-ban megkoszorúzott emlékművet egyébként a Kossuth tér felújítása alatt elbontották.