Komoly elismerés, hogy nemzetünk ellenségei éjt nappallá téve, monomániásan szinte csak a mi elhallgattatásunkkal képesek foglalkozni - írtuk március végén, és máris itt az újabb fejlemény: "A Tett és Védelem Alapítvány újból próbálkozik az Egyesült Államokban, hogy bíróság elé idézze a Kuruc.info vezéreit, és ily módon kiderítse kilétüket" - adja hírül a Klubrádió a The Washington Post nyomán.

Az esetről a Los Angeles-i Egyetem egyik jogi szakértője számol be, kiemelve, hogy a szólásszabadságnak az amerikai törvények nagyfokú védelmet nyújtanak, tehát kicsi az esélye annak, hogy külföldön – gyűlöletbeszéd miatt – felelősségre lehessen vonni bárkit, akit – mint a mostani magyar esetben – akár a "holokauszt tagadásával" gyanúsítanak, ha az illető amerikai földről fejtette ki véleményét. Ugyanez vonatkozik arra, ha a delikvensek valaki ellen "szexuális hajlama" vagy "kisebbségi mivolta" miatt uszítanak. De annak is csekély a valószínűsége, hogy a más országban hozott ítéletnek az USA-ban érvényt lehetne szerezni.
A kérdés most az, hogy a tengerentúli bíróság kényszerítheti-e a szolgáltatókat, hogy kiadják azoknak a neveit, akik a "gyűlöletbeszéd kategóriájába tartozó cikkeket" jelentetnek meg náluk. Tavaly már született ebben az ügyben egy döntés Varga Béla és a szerver gazdája ellen, de annak az volt a lényege, hogy nem lehet megállapítani, ki a jogsértő, ezért az eljárást leállították. Az ítélet módot nyújtott arra, hogy az érintettek, ideértve a szolgáltatás előfizetőit, kezdeményezzék az idézés hatálytalanítását, ám nem éltek vele. Az alperes most többek között Varga Béla felesége ellen nyújtott be keresetet. Arra kíváncsiak, vajon Pesti Judit előterjeszt-e ilyen indítványt, és ha igen, akkor miként reagál arra a bíróság...