Elhallgatott hírek 40.
1. Megdöbbentő leleplezés: 16 milliárd dollárt fizetett titokban Szaúd-Arábia Izraelnek szövetségükért.
2. Emberjogi jelentés: Izrael szándékosan pusztított el 535 gyereket Gázában
3. És egy prémium mondat a New York Review of Books-ból
1. Nem egy szakmáját ma kezdő újságíró, hanem Robert Parry leplezte le azt, hogy a szaúdi kormány 16 milliárd dollárért vásárolta meg Izrael támogatását és lett de facto szövetségese. A nyolcvanas években Parry robbantott ki nem egy történetet az Irán-Kontra ügyről az Associated Press hírügynökség és a szintén amerikai hírmagazin, a Newsweek számára. Számos könyv szerzője, így egy trilógiát is írt a Bush családról.
Parry hírszerzői forrásokból értesült (lásd cikkét itt) arról, hogy Rijád két és fél év alatt 16 milliárd dollárt adott Izraelnek több célból. Egyik az, hogy közös ellenségük, Irán ellen szövetkezzen a zsidó állammal. Egy másik célja az volt, hogy Izraelt rávegye, hasson oda az USA-ban lévő lobbiszervezetein át, hogy ne támadják az amerikai sajtóban, amiért Jement bombázza.
Zoom
A szaúdi kormány e szervezeteken át érte el azt is, hogy az Obama-kormány és az amerikai törvényhozás ne bírálja a Sziszi-kormányt, amiért az egyiptomi tábornok államcsínyt hajtott végre Murszi elnök ellen, és hogy Kairó tovább kapja az amerikai pénzügyi támogatást, olvasható egyebek között a 9 nyomtatott oldal terjedelmű cikkben.
Zoom
2. 66 oldalas jelentést készített a Defense for Children International Palestine, a Palesztin Gyermekeket Védő Nemzetközi Szervezet. Az április 16-án napvilágra látott jelentés szerint Izrael tavaly nyáron a Gáza ellen viselt hadjáratában 547 palesztin gyermeket ölt meg. Ebből 535-öt közvetlenül, azaz szándékosan. További 3374 gyermek sérült meg. Több mint ezer gyermek sérülése olyan súlyos volt, hogy annak nyomán életük végéig nyomorékok maradnak.
3. Az amerikai értelmiség kéthetente megjelenő, irányadó magazinja, a New York Review of Books nyomtatásban április 23-án megjelenő számában John Lukács írt recenziót Roger Moorhouse most megjelent könyvéről, amely a Hitler-Sztálin paktumról szól. Lukács azzal kezdi könyvkritikáját, hogy a két diktátorról szóló hatalmas terjedelmű irodalomban kevés szó esik kettejük 22 hónapig tartó szövetségéről. És akkor most következzék a recenzió „prémium mondata”, amely sajtónk döntő többségében soha nem láthatna napvilágot. Lukács Lengyelország szovjet megszállása alá került keleti részén, a német megszállás alatt élő lengyelekről „beleértve a zsidókat” ezt írta: „…először örömmel fogadták a szovjet katonákat, mert azt hitték, hogy könnyebbé teszik az életüket. Később annyira csalódtak bennük, hogy Kelet-Lengyelországban egyes zsidók inkább a náci megszállási övezetbe menekültek, noha tudták, hogy ott miként bánnak a zsidókkal”.
Lovas István - Facebook