Kivételesen remek hírt osztott meg a TASZ. Két aktivistájuk plakátszaggatós ügyében jogerősen kimondta a bíróság, hogy a rongálók magatartásukkal csupán a Magyarország alaptörvényének IX. cikkében garantált véleménynyilvánítás szabadságának alkotmányos alapjogával éltek, és a véleménynyilvánítás mindenkit megillető, önkifejezésünk szabadságát biztosító alapvető jog. Így amennyiben ezt korlátozzák, úgy sérelmet szenved a társadalmi igazságosság.
Zoom
Ezen kívül az alaptörvény hivatkozott IX. cikkének célja, hogy a közéleti szólásszabadság biztosításával a demokratikus közvélemény és az egyén számára biztosítsa a demokratikus közélet fejlődését, valamint lehetővé tegye az egyén számára a véleményének kifejtését, mások véleményének formálását, és hogy meggyőzhessen másokat a saját álláspontjáról.
Jelen esetben az eljárás alá vontak az előzőekben hivatkozott alapjogaikkal éltek, amikor politikai véleményüknek a plakát mondanivalója okán annak részbeni eltávolításával adtak hangot. A végzés ellen jogorvoslatnak nincs helye, tehát jogerős.
Mindebből viszont most már egyértelműen következik, hogy szabadon kifejthetjük véleményünket az ún. holokausztról is és simán új arculatot kaphat közreműködésünk eredményeként bármely köztéri hanukkia vagy más, politikai érzékenységünket mélyen sértő förmedvény.
Nemdebár?
(Skorzeny)
 
Jó hírünk van minden plakátjavítónak és plakát letépőnek! A bíróság megszüntette a szabálysértési eljárást kollegánk,...
Posted by TASZ on 2015. július 17.