"Gyűlölet-bűncselekmény előkészülete miatt" tesz feljelentést a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), mert szerintük "a Facebookon menekültek elleni vadászat szerveződik".
A TASZ egy olyan facebookozó miatt tett feljelentést, aki felhívásában azt írta ki a közösségi oldalra: "Ki lenne benne egy kis vadászatban? Ha valaki igen, írjon!". A felhívásra legalább tíz személy reagált, a hozzászólások alapján a szervezet szerint "egyértelművé válik", hogy azt tervezik, hogy augusztus 19-én 8:40 és 9:00 között találkoznak a budapesti Szabadság téren azzal a céllal, hogy onnan "pályaudvarlátogatás, parknézegetés, illetve parktisztítás címszó alatt menekültekkel szemben bűncselekményeket kövessenek el".
"Navégre megyünk és kinyírunk párat! Viszem az arzenált meg pár géppuskást..." - írja egyikük (a TASZ pedig komolyan vette), mire a felhívást kitévő felhasználó azt írja, hogy "senki ne hozzon fegyvert, azért ülni szerintem senki nem akar. Majd rögtönzünk :)", valamint: "Nyugi, ez csak egyelőre annyi lesz, hogy tudják azt, hogy innen minél hamarabb menjenek el és vissza ne jöjjenek! Ha ez nem elég, jön másodjára a fegyveres bevetés!".
A zsidó szervezet felhívja a figyelmet, hogy a "menekültekkel, migránsokkal szemben, a velük szembeni intoleranciából fakadó bűncselekmények úgynevezett gyűlölet-bűncselekmények, amelyek jellemzően – elkövetési magatartástól függően – a büntető törvénykönyv 216.§ -ában szabályozott közösség tagja elleni erőszak bűntettének különböző alakzatait valósítják meg". A közösség tagja elleni erőszak nemcsak bántalmazással, hanem garázda magatartással, fenyegetéssel is megvalósítható, és annak előkészülete is büntetendő.
A büntető törvénykönyv szerint ha a törvény külön elrendeli, előkészület miatt az büntetendő, aki a bűncselekmény elkövetése céljából az ehhez szükséges vagy ezt könnyítő feltételeket biztosítja, az elkövetésre felhív, ajánlkozik, vállalkozik, vagy a közös elkövetésben megállapodik.
A Facebookon szerveződő "vadászcsoportokkal" kapcsolatban aggódóknak a TASZ azt javasolja, hogy tegyenek felejelentést a rendőrségen.
(HVG nyomán)