Egyre bátrabbak a Szerbia felől érkező illegális bevándorlók: már fényes nappal is átbújnak a drótakadály alatt Röszke térségében. A rendőrség napi jelentéseiből is kiderül, hogy Csongrád megyében már nem Ásotthalomnál és Mórahalomnál, hanem Röszkénél lépik át legtöbben illegálisan a zöldhatárt.
Zoom
Zoom
Zoom
Gyorsan át lehet bújni a gyorstelepítésű drótakadály (gyoda) alatt, hétfőn délelőtt Röszkénél egy 6-8 fős csoport hálózsákokat és plédeket használva megemelte a NATO-drótot, simán átkúsztak alatta, és percek alatt eltűntek a kukoricaföldön. A migráns csoporttal lévő gyermeket pedig a felnőttek átadták a kerítés fölött Délvidékről Csonka-Magyarországra.
Zoom
Zoom
Zoom
A szerb oldalon a határszakasz egy részénél erdős terület is van, nagy a mozgás a bokrok és a fák között, vélhetően több tucatnyian lapulnak ott, várva a megfelelő alkalomra, hogy átbújhassanak a gyoda alatt, amihez egyébként kitaposott ösvény is vezet. A drótakadály mellett rendőrautó járőrözik, a bevándorlók kifigyelik, hogy mennyi idő alatt fordul a jármű, és, kihasználva a pár perces nyugalmat, átmásznak a gyoda alatt.
Zoom
Zoom
Felgyújtani (!) is próbálták a gyodát, amit egyébként egyes részeken mindössze pár száz méterre húztak fel a tanyáktól.
Zoom
Zoom
A Röszkéről az államhatár felé kivezető útnál egy gyűjtőpontot is létesítettek, a rendőrök az elfogott migránsokat onnan szállítják tovább buszokkal.
Zoom
Zoom
Ahogy a HírTV is beszámolt róla, Röszke irányába terelte a menekültáradatot az elkészült kerítés, vasárnap például a határ menti település térségében 71 bangladesi, 15 afgán és 6 szír állampolgár lépte át illegálisan a zöldhatárt a rendőrség tájékoztatása szerint.
Zoom
Zoom
Vasárnap egyébként Mórahalmon a kerítésépítés jelenlegi helyzetéről tájékozódott Hende Csaba honvédelmi miniszter és Pintér Sándor belügyminiszter, s azt mondták, hogy az építés a korábban meghatározott határidőknek megfelelően történik, a magyar államhatár augusztus 31-ig műszaki rendszerrel történő "lezárását" semmi nem hátráltatja.
Zoom
Zoom
A nem sajtónyilvános munkaértekezleten Nógrádi Zoltán, Mórahalom fideszes polgármestere azt mondta, hogy tapasztalják a már megépült műszaki rendszer "terelő hatását", továbbá az illegális bevándorlók agresszivitásának, passzív ellenállásának növekedését.
Zoom
Zoom
Arról, hogy változik a migrációs útvonal, és egyre inkább Röszke és Szeged térségébe terelődik a tömeg, Nógrádi Tibor, a Fidesz-L.É.T. frakcióvezetője is beszámolt, illetve Tóth Péter, a Jobbik helyi szervezetének az elnöke is erről nyilatkozott. Mindkét szegedi politikus bírálta Botka László szocialista polgármestert is, amiért hetek óta meg sem szólal, nem ad választ a Szegedet érintő migrációs kihívásokra.
Zoom
(Szeged Ma nyomán)
Vona: a java még csak most jön
 
A java még csak most jönAki azt hitte, hogy ami az elmúlt hetekben migráció címén történt a déli határainkon és aztán...
Posted by Vona Gábor on 2015. augusztus 24.