Zuschlag János is komoly összegre számíthat, miután az Emberi Jogok Bírósága közel negyedmilliárd forint kártérítést ítélt meg 43 magyar rabnak. Az Index információi szerint a volt szocialista politikus közel ötmillió forintot kaphat. A Halasmédia információi szerint Zuschlagon kívül más volt kiskunhalasi elítéltek is számíthatnak kártérítésre, köztük olyan is, akinek tíz évnél is többet kellett ülnie, mert bűnösnek mondta ki a bíróság egy emberölési ügyben. Tanulság: ha el is kapják az embert vagy cigányt gyilkosságért, és kiszolgálja az állam az adófizetők pénzéből évekig, még végkielégítést is kaphat a végén.
A Magyar Helsinki Bizottságtól származó információk szerint már több ezer eljárás van folyamatban a Magyarországgal szemben a zsúfolt és rossz börtönviszonyok miatt. A strassburgi nemzetközi bíróság 2015. március 10-én hozott ítélete fél évet adott a magyar államnak arra, hogy készítsen tervet a hazai börtönviszonyok javítására, valamint dolgozzon ki hatékony jogorvoslati rendszert a helyzet kezelésére.
Zoom
Zuschlagnak lesz miből szórakoznia
A strasbourgi nemzetközi bíróság márciusban hat, most pedig újabb 43 magyar rabnak, volt elítéltnek ítélt meg egyenként több millió forintos kártérítést, legutóbb összesen 231 millió forintot. A volt kiskunhalasi szocialista önkormányzati és országgyűlési képviselőt 2011-ben ítélték jogerősen hat év letöltendő börtönbüntetésre, mert társaival nem tudott elszámolni különböző baloldali szervezeteknek pályázaton juttatott 72 millió forint közpénzzel. Zuschlag János 2013-ban szabadult. De nem Zuschlag az egyetlen volt halasi elítélt, aki ilyen magas összegű kártérítésre számíthat.
Zoom
Zusi mestere a börtönüzletből sajnos kimaradt
A Halasmédia információi szerint egy emberölési ügyben jogerősen több mint tíz évre ítélt halasi férfi is nagy összegű kártérítésre számíthat. Márciusban összesen 450 hasonló ügy volt az európai emberi jogi bíróság előtt, több mint egymilliárd forint kártérítési igénnyel, azóta az ügyek száma több ezerre nőtt. Az európai emberi jogi bíróság határozata szerint a magyar állam megsérti az embertelen, megalázó bánásmód tilalmát azzal, hogy nagyjából másfélszer annyi fogvatartottat helyez el a börtönökben, mint ahány férőhely van. Az ítélet szerint a magyar államnak kártérítést kell fizetnie a raboknak, 49 rab esetében ez a határozat jogerőssé is vált.
(Halasmédia nyomán)