Két kényes kérdést taglalt az Echo TV múlt heti, szombaton 20:00-i kezdettel sugárzott Törésvonalak című műsora. Az első azt a kérdést tette fel, hogy miért nem tiltakozik senki, beleértve a magyar külügyminisztériumot, az Európai Bizottságot és az RMDSZ-t a román bíróságok újabb törvénysértő ítélete ellen, amellyel leparancsolták a madéfalvi községházáról a magyar nyelvű "Községháza" feliratot, és hogy miért uralkodik ugyanez az univerzális hallgatás a jelenlegi határunkon túl élő magyarok nyelvhasználati jogainak megsértése esetén.
A műsorvezető Lovas István és két beszélgetőtársa, Lóránt Károly és Torba Tamás közgazdászok utána rátértek második témájukra, amely azzal foglalkozott, miként lehet egy demokráciának és jogállamnak mondott rendszerben diszkriminatívan alkalmazni a jogot a Szabadság téri szobrok esetében. Kérdésük az volt, hogy miért tűrik el, sőt őriztetik adófizetői pénzen a német megszállási emlékmű elé kihelyezett táblákat ("Fejétől bűzlik a hal", "Orbán, bontsd le ezt az emlékművet!") és egyéb odatett idegen tárgyakat, és miért nem lehet semmilyen feliratot elhelyezni a tér másik oldalán lévő szovjet megszállási emlékmű mellé. Illetve feltették a kérdést, mi lenne, ha a német emlékműhez elhelyeznének például egy Free Palestine! (Szabadságot Palesztinának!) feliratú táblát.
Zoom
A műsort igen alaposan készítették elő. Hosszan és szó szerint idézték a hatóságok hivatalos válaszait, amelyeket azon másfél hónap alatt izzadták ki, amennyi időbe telt a BRFK-nak, a Lipótváros-V. kerületi közterületfelügyeletnek, az ORFK-nak és a Pintér Sándor nevében nyilatkozó Belügyminisztériumnak a vonatkozó kérdések megválaszolására.
A hivatalos válaszok mindegyike szó szerint, teljes hosszában megtalálható itt.
Zoom
Egy diktatúrában vagy tekintélyuralmi rendszerben, illetve illiberális demokrációban – melyek a nyugati sajtó szerint mi vagyunk – a törvényeket az uralmon lévők érdekében diszkriminálják.
Zoom
Az eddigi Szabadság téri gyakorlat azt mutatja, hogy nálunk ez fordítva van.
Zoom
De ha már a válaszok szerint a törvények egyformán érvényesek mindannyiunkra, "hívjuk le" az igazságot!
Zoom
Ha olvasóink bármelyike tesztelni szeretné azt, hogy ez valóban így van-e, tegye meg úgy, hogy kérje meg egy barátját, vegye videóra, miként jár el Pintér Sándor rendőrsége!
Például miként távolít el az ott csámborgó külföldiek szeme láttára egy plakátot a német emlékműnél a többi felirat és szemét otthagyása mellett, vagy teszi ugyanezt a szovjet megszállási emlékműnél, ha a "felszabadítás" más vonatkozásaira is fel kívánjuk hívni a figyelmet.
Minden bátor próbálkozást 2-2 Lovasíjász-DVD-vel jutalmazunk.
(A DVD még nem jelent meg, viszont már előrendelhető, így értelemszerűen csak a megjelenés pillanata után tudjuk teljesíteni a ránk vonatkozó részt.)
A feltételek: nagyobb méretű (min. 3 db A3-as lap vagy annak megfelelő), távolabbról is olvasható, nyomtatott betűkkel megírt plakát felhasználása, használható minőségű videó elkészítése az eseményről, mely dokumentálja mind a plakát jól látható helyre történő kihelyezését, mind pedig az esetleges hatósági közbelépést.
A lehetséges szövegek:
A német emlékműnél:
Emlékezzünk a Kun- és a Rákosi-rémuralom magyar áldozataira is!
A szovjetnél:
Emlékezzünk a szovjetek által elhurcoltakra, megerőszakoltakra, a nyakunkra ültetett idegen uralomra!
Hajrá, hadd lássuk, mit szabad még a magyarnak Magyarországon!