Letartóztatták a KickassTorrents kalózoldal tulajdonosát és üzemeltetőjét, a 30 éves Artyem Vaulin nevű ukrán férfit. A férfit őrizetbe vették, bankszámláit zárolták, és az oldal doménjeit is felfüggesztették. A KickassTorrents elérhetetlenné vált, és valószínűleg ez már így is marad.
Zoom
A KickassTorrents (KAT) kalózoldal tulajdonosát Lengyelországban tartóztatták le, és szerzői jogok megsértése mellett pénzmosással is vádolják az Egyesült Államokban, ahol a férfi kiadatására várnak. A hatóságok úgy becsülik, hogy tevékenységével több mint egymilliárd dolláros kárt okozhatott a tartalomgyártóknak.
A KickassTorrents doménjeit felfüggesztették, és bár a redditezők szerint két címen még mindig elérhető, bejelentkezni már nem lehet.
Csőbe húzták
A harmincéves Artem Vaulin illegálisan terjesztett több százmillió másolt mozifilmet, videójátékot, sorozatot és zenei albumot oldalán, emellett hirdetésekkel szerzett pénzt, évente körülbelül 16 milliárd dollár bevételre tehetett szert.
A férfi lekövetésével egy különleges ügynököt bíztak meg, ő 2015-ben hirdetési helyet vásárolt az oldaltól. A lebuktatási szándékkal elhelyezett reklám különféle torrentek linkjei mellett jelent meg, napi 300 dollárért.
A kampány rövid volt, de épp elég ahhoz, hogy a kifizetés után elvezesse az ügynököt egy litván bankfiókig, ekkor sikerült a banszámlaszámon kívül még több adatot megszerezni, köztük egy e-mail címet is.
A Facebook segítségével sikerült kinyomozni, hogy ez az e-mail cím mely közösségi média fiókokhoz tartozik, és milyen IP-címekről léptek be a Facebook KAT-oldalaira. Erről a címről hajtottak végre egy iTunes-tranzakciót is, a hatóságok kérésére az Apple átadta a tranzakció információit, és az Apple ID-mögött álló ember nevét és címét.
Vége a legnagyobb torrentoldalnak
A 2008-ban alapított KickassTorrents lassan növekedett, de idővel a legnagyobb kalózoldallá vált. 2015-ben sikerült átvennie az uralmat, miután a másik legnépszerűbb oldal, The Pirate Bay szervereit többször is megrohamozták a hatóságok, majd három alapítóját is letartóztatták.Több mint 50 millió egyedi havi látogatót számlál, körülbelül a 68 leggyakrabban látogatott oldal lehet az interneten.
(Origó)