Különleges katalógust készített az IKEA az izraeli ultraortodox zsidóknak. A svéd cég kínálatát ajánló kiadványban a családi otthonok lakói látszólag csak férfiak és fiúgyerekek. A haredi közösségnek szánt reklámfüzet képein csak ők használják a bútorokat, evőeszközöket, és az összes többi, a lakások felszereléséhez tartozó tárgyat – anyák, lánygyerekek, bármilyen nő egyetlen felvételen sem látható.
Zoom
Az IKEA szerint a speciális katalógussal "speciális vásárlói igényeket szolgálnak ki". Úgy döntöttek, készítenek egy olyan kiadványt is, amely a vallásos haredi közösség tagjai számára is lehetővé teszi a svéd cég termékeinek és lakberendezési megoldásainak tanulmányozását – írja a The Jerusalem Post internetes portálja.
Zoom
A rendhagyó kiadvány sztoriját a svéd sajtó is felkapta, ahol a 2012-es szaúd-arábiai IKEA-katalógus ügyéhez hasonlítják a mostani esetet. Akkor a svéd cég az arab ország vásárlóközönségének készített ajánló képeiről radírozta ki a nőket. A lépést Svédországban felháborodás követte, és helyi vezető politikusok is bírálták az eljárást, ami után a cég bocsánatot kért.
Zoom
Az új izraeli katalógus miatt most ismét hasonló bírálathullám indult el – írja a The Local svéd változata.
A portál szerint az IKEA svédországi sajtósa hangsúlyozta, hogy az ultraortodoxok zsidóknak készített brosúra különbözik az izraeli országos kiadványuktól, és nem egyezik a vállalat általános gyakorlatával és értékeivel.
(JP - Local - Híradó nyomán)