Hollandiában, állítólag tévedésből, Hitlert ábrázoló képek jelentek meg egy színezőben. A füzet "felháborító" tartalmára a szülők hívták fel a figyelmet az azokat árusító drogérialánc közösségi oldalán. A kifestőt azonnal kivonták a forgalomból – értesült a BBC.
Zoom
A kereskedelmi lánc elnézést kért a szülőktől, állítják, nem tudtak arról, hogy Hitlert ábrázoló képek vannak az általuk árusított kifestőkben. Mélységesen sajnálják, ami történt, és azonnal kivonták a terméket a forgalomból – közölték, és megígérték, hogy a vevők visszakapják a pénzüket.
1940. május 10-én Németország megtámadta a semleges Hollandiát, amely 14-én megadta magát. Holland munkások kényszermunkán dolgoztak német gyárakban, német katonák pedig országszerte rekviráltak élelmiszert, amit Németországba szállítottak - vélhetően ezért nem rajonganak annyira a hollandok a németekért - és különösen Hitlerért - a mai napig.A hírességeket ábrázoló színező Indiában készült, azt nem tudják, hogy hogyan került bele a német vezérről készült rajz. (Pedig egyértelmű: ő is a híres emberek társaságát gazdagítja - a szerk.)
"Az a gyanúm, hogy a készítő kapott valahonnan egy hírességeket ábrázoló könyvet, abból választott ki párat, és szerencsétlenségére ezek között volt a náci diktátor is. Talán nem ismert rá" – magyarázta a helyi lapoknak a Trifora kiadó szóvivője.
A képen, amelyet néhány gyerek ki is színezett, a barna egyenruhás Hitler üdvözlésre lendíti az egyik karját, a másikon horogkeresztes karszalagot visel. A kifestőben Hitler mellett Nelson Mandelát, Albert Einsteint és Abraham Lincolnt is kifesthették a gyerekek.
Mint kiderült, csak a fordítást ellenőrizték, a képeket nem, mielőtt kitették a polcukra a könyveket. Bár csupán fél napig árulták a kifestőt, így is számtalan felháborodott szülői levelet kaptak.
Zoom
Egy szülő a Hitler-rajzot osztotta meg egy közösségi oldalon, alá pedig ezt írta: "Szép a színezőtök!" Egy másik vevő egyetlen szót írt: "Szégyen."
(MTI nyomán)