Nyugodtan mondhatjuk, hogy a rendszerváltás utáni Magyarország eddigi politikatörténetében példátlan videót osztott meg Youtube-oldalán a Gulyás Márton nevű "civil aktivista". A videóban jobb- és baloldali magyar értelmiségiek, politikusok és közéleti személyiségek "igazságos választási rendszert" követelnek, mert szerintük a jelenlegi "nem a népakarat kifejezésre juttatását szolgálja, hanem a Fidesz hatalomban maradását".
Zoom
A videóban szerepel Csintalan Sándor, Misetics Bálint, Törley Katalin, Hajós András, Pörzse Sándor, Stohl András, Gálvölgyi János, Bánfalvi Eszter és Zagyva Gyula is, akik így összegeznek: "baj van".
"Mekkora baj lehet a választási rendszerrel, ha a Zagyva Gyula eljött a Gulyás Márton videójába szerepelni? Semmi keresnivalóm nem lenne itt. Semmi. Ennek ellenére itt vagyok, és elmondom, hogy ez a választási rendszer úgy igazságtalan, ahogy van" – fogalmaz a felvételen Zagyva Gyula.
Hajós András ki is jelenti: lehet hogy a videón megszólalók semmiben nem értenek egyet, Pörzse Sándor szerint "nem ülnének le egymással sörözni", de egy dologban mindannyian hasonlóan gondolkoznak: legyen "igazságos és demokratikus választási rendszer" Magyarországon.
"Ha 2018-ban szabad és demokratikus választásokat akarunk, akkor össze kell fognunk" – jelenti ki a felvételen Pörzse Sándor.
Ismeretes, az igazságosabb választási rendszer megalkotása hónapok óta napirenden van jobb- és baloldali ellenzéki körökben egyaránt. Haraszti Miklós, aki az EBESZ választási megfigyelőjeként is tevékenykedett, az Élet és Irodalomnak adott a kérdéskörről még idén márciusban interjút, amely akkor komoly vitát váltott ki a sajtóban.
Azt nem lehet egyelőre pontosan tudni, hogy ez a választási mozgalom bővült most jobb- és baloldali szereplőkkel, mindenesetre a Youtube-videó kísérőszövegében ez szerepel: "Mozgalmat építünk, hogy demokratikus, igazságos és konszenzusos választási rendszert harcoljunk ki magunknak a 2018-as választásokra!"
(MNO nyomán)