Kidobták a biztonsági őrök Ungár Pétert, az LMP elnökségi tagját a Momentum pár héttel ezelőtti Nyitás Fesztiváljáról. Erről maga Ungár mesélt az Azonnalinak. A Momentum szóvivője szerint Ungár minősíthetetlenül viselkedett, az LMP-s viszont azt mondja: más bulikban, volt már sokkal részegebb is, és abból se volt baj.
Zoom
Az Azonnali több Momentum-közeli forrásból is úgy értesült, hogy a masszívan veszteséges bodajki Nyitás Fesztiválról távoznia kellett Ungár Péternek, az LMP elnökségi tagjának, miután részegen inzultusba keveredett egy biztonsági őrrel.
Arról, hogy ez pontosan mit jelent, megverte őt az őr, vagy vissza is ütött, Ungár hetekkel később egy Madách téri kocsmában azt mondta:
Szeretném remélni, hogy viszonozni tudtam, de nem vagyok benne biztos, hogy fizikai képességeim alkalmassá tesznek erre. Megkértek, hogy távozzak.
„Az Azonnali buliján részegebb voltam, mint a Nyitás fesztiválon, és mégis, annak szép vége lett” – vetette fel Ungár. Arra a kérdésre, hogy mivel indokolták a fesztiválról való kidobását, azt mondta, ezt nem tudja pontosan. Arra a felvetésre, hogy azóta informálisan csak mondtak neki valamit, így válaszolt: „Pár emberrel jóban vagyok, beszélek velük azóta is, de nem erről. Úgy látszik, nem volt ez akkora dolog.”
Az ügyről megkérdezték Hajnal Miklóst, a Momentum szóvivőjét, aki megerősítette, hogy Ungárnak el kellett hagynia a fesztivál helyszínét, miután „minősíthetetlenül viselkedett.”
Más momentumos forrásból úgy értesültek, hogy „hosszú az okok listája”, ami miatt Ungárt kidobták a Nyitás Fesztiválról, de részleteket nem árultak el.
Frissítés: háromszor kellett kizavarni egy lány sátrából
Az LMP elnökségi tagja befeküdt más sátrába ittasan, hiányos öltözetben szedték ki patakból. A Momentum minden rendezvényéről kitiltotta - írja az MNO.
Bár volt erre kísérlet, most mindenféle politikai együttműködésnek vége a Lehet Más a Politika és a frissen alakult Momentum között. Korábban még arról lehetett hallani, hogy a két ellenzéki párt valamilyen formában – helyi, esetleg országos szinten – együtt fog működni a 2018-as választás idején, de egy igen kellemetlen incidens miatt biztosan nem lesz LMP–Momentum összefogás: a törést a Momentum által rendezett Nyitás Fesztiválon történtek okozták, ahol Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja több egybehangzó beszámoló szerint botrányosan viselkedett. Olyannyira, hogy a rendezők egyszerűen kidobták a fesztiválról.
A Momentum ezt követően határozatban fogadta el, hogy nem kíván semmiben együttműködni sem az LMP-vel, sem más pártokkal, és az általa két hete szervezett fesztiválon történt konfliktus miatt nem is szeretné firtatni az esetleges további együttműködést a zöld párttal.
Mint ismeretes, Ungár Pétert, az LMP elnökségi tagját a biztonsági őrök dobták ki a fesztiválról. Hajnal Miklós, a Momentum szóvivője az MNO-nak megerősítette azt a több szemtanú által egybehangzóan tett állítást, hogy Ungár minősíthetetlenül viselkedett – az LMP-s politikus ezért valamennyi momentumos rendezvényen nemkívánatos vendégnek számít.
A szóvivő nem árulta el, pontosan mi történt. Ungár Péter a lap megkeresésére csak annyit közölt, hogy az Azonnalinak már mindent elmondott, amit az ügyről tudni kell.
A lap birtokába jutott levél szerint Ungár Péternek azonban biztosan tudnia kellett arról, hogy mi miatt dobták ki a fesztiválról, mert az érintettet a Momentum erről hivatalos levélben is tájékoztatta. Ebben egyebek között az áll:
Részt vettél a Momentum által szervezett Nyitás Fesztiválon, ahol sajnos többen panaszkodtak a magatartásodra, többen jelezték, hogy akaratuk ellenére meg nem engedhető módon kommunikáltál a fesztivál más résztvevőivel, zaklattad őket, összetűzésbe kerültél a rendezvény biztonsági személyzetével, és beléptél mások privát helyiségébe. A rendelkezésre álló információk alapján mindezzel megsértetted a rendezvény házirendjét, viselkedésed ellentétes a szervezetünk által vallott értékekkel is. Mindezek alapján a Momentum által szervezett rendezvényeken a jövőben nem vehetsz részt.
Az MNO több olyan momentumossal is beszélt, aki részt vett a fesztiválon, és látta az esetet. Megkeresték azt a fesztiválozót is, akire a levélben szereplő „beléptél mások privát helyiségébe” részt értették a szervezők.
Az illető elmondta: „Ungár Péter, erősen ittas állapotban, többször befeküdt a sátramba, többszöri felszólítás ellenére sem hagyta el, majd a sátorba való bemászkálást akkor hagyta abba, amikor már jeleztem, hogy hívom a biztonsági személyzetet”.
Több résztvevő is arról számolt be a lapnak, hogy Ungár zaklatta.
A 444 szerint leginkább az volt a gond, hogy a fiatal politikus részegen nem vette tudomásul, hogy fesztiválozók visszautasítják a közeledését. Az egyik momentumos lány másnap arról számolt be a szervezőknek, hogy Ungár ráakaszkodott, erősen ölelgette, és azt bizonygatta, hogy mennyire jó az ágyban. A lány eléggé rosszul élte meg a történteket, és amikor szervezők másnap felvetették neki, hogy tegyen feljelentést, azt mondta, nem akar emiatt bíróságra járni.
A Magyar Nemzet kérdésére a politikus nem tagadta, hogy a fesztivál biztonsági személyzete egy patakból szedte ki, majd vezette ki hiányos öltözetben a területről. Ekkor került összetűzésbe az őrökkel. Hozzátette: sajnálja a történteket.
Papp Gergő, a Momentum kommunikációs igazgatója szerint nem a részegséggel volt a fő gond, hanem Ungár Péter ön- és közveszélyes állapotával.
A fesztiválon történt eset után több momentumos vezető is úgy gondolja, hogy ezzel vége bármilyen együttműködésnek a Momentum és LMP között, amit szerintük nem is annyira erőltettek. Több vezetőségi tag azt állította, inkább Ungár „nyomult” náluk, ők mindvégig kategorikusan kitartottak a korábbi álláspontjuk mellett: nem fognak össze senkivel. A párt elismerte, hogy voltak puhatolózások az LMP részéről, hogy összehangoljanak néhány akciót, de ezeket elutasították.
Néhány LMP-s ezt másképp látja. A lap pártbeli forrásai szerint az elmúlt hónapokban több vezető is informálisan tárgyalt a Momentum elnökségével. A megbeszélések során konkrét technikai dolgokról nem esett szó, mert az új párt őszig akart várni a részletekkel, addig saját szervezetüket akarták építeni. A tárgyalások során olyan dolgok merültek fel, mint a közös országos akciók, az augusztus vége felé esedékes Putyin-látogatás kapcsán pedig valamilyen közös fellépés, valamint a helyi szervezetek együttműködése.
Az LMP neve elhallgatását kérő, magas tisztséget betöltő egyik vezetője úgy fogalmazott: ha Ungár Péter tényleg így viselkedett, és kellemetlenséget okozott, azt sajnálja, ugyanakkor reméli, hogy a két párt viszonyát ez nem pecsételi meg.
2. frissítés: tovább dagad a botrány
"Sok ballibsi, álértelmiségi pöcs, akik szerint az erkölcsi alapvetések csak mindenki másra vonatkoznak, az ő baráti körükre nem. "Rock and roll", "hősöm" (mondja az LMP-s kézben lévő Reflektor meg Szomszédok forever), mi? Megnézném, mennyire lenne rock and roll, ha a te lányodra vagy fiadra mászna rá valaki az akarata ellenére. A haveroknak (meg a pártnak) ilyenkor minimum kussolni kéne, nem még bevédeni azzal, hogy ők is szoktak bulikázni" - írta Facebook-bejegyzésében Soproni Tamás, a Momentum Mozgalom alelnöke.
Soproni ezt arra reagálta, hogy miután az LMP politikusát, Ungár Pétert minősíthetetlen viselkedése miatt kidobták a Nyitás fesztiválról, majd kitiltották az össze momentumos rendezvényről, többen Ungár mellett álltak ki, illetve a Momentumot kezdték el kritizálni.
Az LMP-közeli Reflektorblog azzal a szöveggel tette ki Facebook-oldalára az esetről szóló cikket, hogy "Rock and roll". Bogád Zoltán, Juhász Péter sajtósa pedig bizarrnak nevezte, hogy a Momentum Ungár “basztatásával” próbál politikai tőkét kovácsolni. “Egy fesztiválon megesik, hogy az ember bebaszik. S az is, hogy biztonsági őrrel keveredik vitába” - írta a korábbi újságíró a Facebookon.
A hozzászólások hatására Bogád odaírta, nem tudja, mi történt pontosan, de a zaklatás bárkitől elfogadhatatlan. Később törölte a bejegyzést.
A HVG megkeresésére Bogád azt írta, hogy amikor kitette a "posztot" (ami ugye magyarul bejegyzés), még nem tudta, hogy Ungár egy nőt és egy férfit zaklatott. “Nyilvanvaló, hogy bármilyen zaklatas elfogadhatlan, de egy ön és közveszélyes emberhez talán mentőt szokás hívni, nem pedig marasztalni, hogy aludja ki magát”, írta szép magyarsággal.
Soproni saját kifakadásához még annyit tette hozzá, hogy “mellesleg kurva jó, hogy a jobboldali és baloldali gondolkodók és politikusok – úgy tűnik – egy dologban egyetértenek: az alkoholizmus nem probléma Magyarországon.”
Eközben az LMP Facebook-oldalán közölte, hogy Ungár etikai vizsgálatot kezdeményezett maga ellen a Momentum rendezvényén történtek miatt.
(HVG nyomán)
Korábban írtuk: Ungár Péter az LMP-ben